Sernik tradycyjny

Miałam wiele postanowień noworocznych związanych z blogiem, a jednym z nich jest przygotowanie dla Was wielu sprawdzonych przepisów na ciasta. Jakie ciasta są moimi ulubionymi? Tradycyjne klasyki – szarlotka, sernik, kruche ciasta z owocami. Jeśli macie dobry przepis to takie ciasto wygra z nawet najbardziej wymyślnymi i pięknie wyglądającymi smakołykami z cukierni. Ponadto wiecie co jest w środku, dodajecie tylko składniki najlepszej jakości, to zawsze gwarantuje sukces.

Lubię serniki w różnych wersjach. Często piekę te delikatniejsze w kąpieli wodnej, wymagają one jednak czasu. Tym razem postawiłam na klasykę, możecie ten sernik zrobić z rodzynkami lub bez, to zależy od tego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny 🙂

A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szybki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
prosta szarlotka
sernik z kajmakiem

SERNIK KLASYCZNY

Przygotowanie: 1 h 20 minut

Składniki:
– 1 kg sera do serników (patrz uwagi poniżej)
– 250 g miękkiego masła
– 150 g cukru pudru
– 6 jajek
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 100 ml śmietanki 30 % lub 36%
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– masło i odrobina bułki tartej do formy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – masło, jajka, śmietanka.
  2. Masło włóż do misy miksera i zacznij ucieranie, dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru, naprzemiennie. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę.
  3. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia.
  4. Białka zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do masy serowej i już za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. To też czas kiedy możesz dodać rodzynki jeśli je lubisz.
  5. Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik na 10 minut. Następnie otwórz całkowicie piekarnik i pozostaw sernik w środku jeszcze przez 15-20 minut. Teram możesz wyjąć go z piekarnika i wystudzić.
  7. Sernik krój dopiero po całkowitym wystygnięciu. Możesz posypać go cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sernik tradycyjny
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierogi z soczewicą

Połączenie czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i sera feta daje naprawdę genialny efekt. Pysznie smakuje w sałatce, ale i w tym...

Zamknij