Przepyszne nadziewane chlebki pita z serem halloumi, grillowaną cukinią oraz sosem czosnkowym i warzywami. Pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na kolację lub bezmięsny obiad. Sprawdzą się też jako danie z grilla.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam też inne przepisy z halloumi:
Pieczony ser halloumi z pomidorami
Sałatka z soczewicą i halloumi
Sałatka z halloumi i gruszką
Sałatka z figami i halloumi
Burger z halloumi i śledziem
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Sałatka z halloumi
Sałatka z halloumi i hummusem
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi
Bulion z jajkiem i serem halloumi
PITA Z HALLOUMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 1 cukinia
– 200-250 g sera halloumi
– kilka chlebków pita
– oliwa z oliwek
– 4 łyżki gęstego jogurtu np greckiego
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
– sól, pieprz
– dodatki: kilka pomidorków, możesz też dodać sałatę, rukolę, inne dodatki
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię pokrój w plasterki i posól. Zostaw na minimum 10 minut.
- Do miseczki dodaj gęsty jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypior lub dymkę, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszaj.
- Pokrój też pomidorki lub inne warzywa, które dodasz oraz ser halloumi.
- Cukinię i ser halloumi nasmaruj oliwą i grilluj na patelni grillowej, aż się zrumienią z obu stron i zmiękną.
- Pity przekrawaj na pół, nieco rozchyl, aby zrobić w środku kieszeń. Podgrzewaj na suchej patelni lub w piekarniku.
- Ciepłe pity nadziewaj grillowaną cukinią, halloumi, dodaj warzywa np pomidorki i przygotowany sos czosnkowy.
Smacznego!