Uwielbiam śniadania z jajkami, a jest ich taka mnogość, że one się nie nudzą. Ale nie zawsze musi to być klasyczne jajeczne danie, bo przecież nawet prosty omlet możesz zamienić na genialną śniadaniową pizzę!
PIZZA CZY OMLET
Spód tej pizzy to omlet z odrobiną mąki, tak aby ciasto na spodzie było odrobinkę bardziej sztywne. Dla smaku dodaj nieco tartego parmezanu.
A na górze możesz połączyć dodatki takie, jakie lubisz na pizzy. Podstawą jest tu passata pomidorowa lub pyszny pomidorowy sos i ser mozzarella. I już tyle właściwie wystarczy, choć można zaszaleć i dodać dużo więcej fajnych dodatków takich jak szynka, inne sery, pieczarki, salami czy grillowany kurczak. Tu ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Pamiętaj tylko, że dodatki na górze są krótki podgrzewane, wiec raczej muszą być podsmażone lub ugotowane wcześniej, tak bym postępowała z pieczarkami czy papryką.
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
PIZZA NA OMLECIE
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
SKŁADNIKI:
– 3 jajka rozmiar L
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2-3 łyżki tartego parmezanu
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła klarowanego lub 1,5 łyżki masła klasycznego i odrobina oleju lub oliwy z oliwek
– 2 łyżki passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 szklanki tartego sera mozzarella
– kilka plasterków salami lub inne dodatki do pizzy
– kilka listków świeżej bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- W misce połącz jajka, mąkę, tarty parmezan i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj, aby masa jajeczna była jednolita bez większych grudek.
- Rozgrzej patelnię i dodaj do niej masło klarowane lub masło z oliwą. Przygotuj też pokrywkę do patelni.
- Smaż omlet na patelni przykrytej pokrywką. Jak spód będzie już gotowy zestaw całość z kuchenki lub wyłącz palnik, przewróć omlet, dodaj passatę pomidorową, dopraw ją solą, pieprzem i oregano. Na górze rozłóż tarty ser mozzarella i salami lub inne dodatki.
- Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i już na mniejszym podgrzewaj omlet do ścięcia na dole oraz rozpuszczenia się sera na górze.
- Omlet przełóż na talerz, posyp listkami bazylią i podawaj.
Smacznego!