Genialny, soczysty, tak właśnie mogę określić kurczaka szu szu, którego naprawdę łatwo zrobić. Wystarczy przygotować marynatę z odpowiednich składników. Uwaga – ten kurczak jest bezglutenowy, bo zamiast klasycznej mąki pszennej, często używanej do panierowania tu znajdziecie mąkę ziemniaczaną. Ta mąka zadba też o chrupkość panierki po usmażeniu.
Do panierki obowiązkowe są też żółtka jajek, które nadadzą dużo pysznego smaku. Co jeszcze? Jogurt. Klasyczny naturalny, ale ważne, aby był gęsty. Możesz użyć jogurtu greckiego, dzięki niemu będzie na pewno jeszcze lepiej.
No i przyprawy. Ich listę znajdziesz w składnikach poniżej. Możesz ją oczywiście zmodyfikować, ale ta moja kompozycja daje świetny efekt, warto więc wypróbować.
Lubisz obiady z kurczakiem? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
Kurczak w sosie mole
Kurczak w sosie dijon
Kurczak z papryką
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Siekane kotlety z kurczaka
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak Tikka Masala
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Kurczak w sosie cytrynowym
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
KURCZAK SZU SZU
Przygotowanie: 15 minut + ewentualne chłodzenie 2-3h
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 3 żółtka
- masło klarowane, olej lub oliwa do smażenia
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
- Do miski dodaj mąkę, olej rzepakowy, jogurt naturalny i żółtka. Dodaj także wyrzyskie podane przyprawy i wymieszaj ciasto, aby uzyskało jednolitą konsystencję. Powinno mieć konsystencję gęstszej śmietany.
- W cieście obtaczaj polędwiczki. Możesz je smażyć od razu, ale warto zanurzyć w cieście wszystkie polędwiczki i włożyć do lodówki na 2-3h, a usmażyć dopiero jak kurczak przejdzie smakiem.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i na średnim ogniu smaż kurczaka na rumiano. Ogień nie może być za duży, szczególnie przy grubszych polędwiczkach.
- Kurczaka podawaj z ulubionymi sosami i dodatkami.
1 comments
Wygląda smakowicie. A co to za sos ten ciemny?