Takie małe pizzerinki to idealna bułka na śniadanie, kolację, do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy, ale także super opcja na każdą imprezę, gdzie potrzebujemy takich dań do chwycenia w rękę.
Pizzerinki są fantastyczne od razu po upieczeniu, ale ja lubię je też jak wystygną i z wielką ochotą zjadam na zimno. Możesz je także upiec, ale nie rumieniąc za bardzo a tuż przed podaniem na kilka chwil wrzucić do piekarnika, aby były znów ciepłe. Na imprezie to super opcja! Wtedy, kiedy wszyscy zrobią się głodni Ty wyjmiesz takie smakowitości prosto w pieca i to w kilka minut!
Zajrzyj też do przepisów:
Pizza na zakwasie
Ciasto na pizzę
Włoska pizza na cienkim cieście
Pizza z patelni bez drożdży
Pizza na cieście francuskim
Pizza z batatów z kurczakiem
Pizza na tortilli
Mini pizza
Pizza z szynką i pieczarkami
Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO
Frittata z bakłażanem i fetą
Mini pizze na cieście francuskim
Bagietka czosnkowa
PIZZERINKI
Przygotowanie: 40 minut + 1 h wyrastania ciasta
Ilość porcji: 6-10 sztuk, w zależności od wielkości
Składniki ciasto:
– 450 g mąki pszennej typ 00 (możesz też użyć mąki typu 450)
– 300 ml ciepłej wody
– 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1,5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
Składniki sos:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do pizzy:
– 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz użyć mozzarelli w zalewie, ale dokładnie ją odsącz)
– ulubione dodatki do pizzy (np salami, pieczarki, pomidorki, szynka lub inne)
– szczypta suszonego oregano do posypania
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj przesianą mąkę pszenną, wodę, drożdże, cukier i oliwę. Za pomocą końcówki typu hak zacznij mieszać ciasto. Najpierw przez kilka minut na niższych obrotach, aby składniki się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, aby nieco odpoczęło, dopiero wtedy dodaj do ciasta sól. Teraz wyrabiaj ciasto około 4-5 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
- Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 h aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone, dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj, dość często mieszając przez 20-30 minut, a na koniec zblenduj na jednolity sos.
- Rozgrzej piekarnik do 200o C. Ciasto podziel na 6-10 części, w zależności od wielkości pizzerinek, jakie chcesz zrobić.
- Twórz z każdej porcji kulę, a następnie ją rozpłaszczaj lub rozwałkuj. Na środek każdej mini pizzy nakładaj sos, tarty ser oraz dodatki. Układaj pizzerinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj je ściereczką na 20 minut, aby jeszcze nieco wyrosły.
- Wyrośnięte pizzerinki wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Możesz ich nie rumienić od razu za bardzo i piecz przez 15-18 minut, a dopiec powtórnie już podczas imprezy.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł