Bardzo często mam w domu opakowanie serka wiejskiego. Pysznie smakuje podany z pieczywem na słono lub z dodatkiem miodu lub owoców, ale jest też idealny do przygotowania bardzo prostych placuszków. Wystarczy dosłownie kilka składników, szybkie zamieszanie i smażenie. Ja uwielbiam je w wersji na słodko, wtedy dodaję nieco cukru do środka i podaję z owocami. Ale super smakują też w wersji na słono, a dodać do nich możesz wędzonego łososia, szynkę parmeńską czy inne dodatki. Super będą smakowały też ze świeżymi pomidorami.
Polecam Wa też inne przepisy na słodkie śniadania:
Naleśniki z pomarańczami – Crêpes Suzette
Naleśniki z jabłkami i orzechami
Mini pancakes
Racuchy z borówkami
Pancakes – amerykańskie naleśniki
Pieczony naleśnik – dutch baby
Przepis na gofry
Placuszki pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy drożdżowe
Przepis na tosty francuskie
Placuszki pełnoziarniste
Placki serowe z jabłkami
Tosty o smaku pizzy
Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
PLACKI Z SERKA WIEJSKIEGO
Przygotowanie: 20 minut
Ilość placuszków: 6-8 w zależności od wielkości
Składniki:
– 200 g serka wiejskiego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 80 g mąki pszennej
– 1,5 łyżki cukru lub innego słodziwa
– dowolne owoce i cukier puder do podania
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do miski dodaj serek wiejski, mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, ale delikatnie aby nie rozbijać za bardzo grudek z serka wiejskiego. Odstaw na 10 minut.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej.
- Nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj placuszki.
- Smaż placuszki na mniejszym ogniu, aby mieć pewność, że nie będą surowe w środku. Placuszki powinny zrobić się rumiane z obu stron.
- Usmażone placuszki podawaj posypane cukrem pudrem z dodatkiem sezonowych ulubionych owoców.
6 comments
Z chęcią spróbuję je zrobić. Jestem ciekawa jak smakują
Zrobiłam dziś rano , wzięłam do pracy, super! Dziękuję za przepis, już rozsyłam w pracy 🙂
Mam bardzo placuszki smakowały. Raz na jakiś czas pojawia się w menu śniadaniowym. Dziękuje za przepis
Robię je właśnie już trzeci raz. Pyszne 🙂 u mnie z ksylitolem (2 lyżki) zamiast cukru, ekstraktem z wanilii i pół na pół mąka pszenna z orkiszową razową. Dość delikatne, trzeba z wyczuciem przewracać na patelni. Smak boski i łatwość wykonania genialna 🙂
Genialne placki. Zrobiłem je już chyba kilkadziesiąt razy. Obecnie robię na mące orkiszowej 750 i dalej dają radę.
Przepyszne! Delikatne, puszyste. Idealne!