Ostatnio zrobiłam te racuchy na kolację, wykorzystując mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe i dodając pyszne borówki. Były takie genialne że żałowałam że jest już ciemno a ja nie jestem w domu a w Pucku, przez co nie mam dostępu do lamp, które umożliwią mi zrobienie dla Was zdjęcia. Ale nic straconego, zrobiłam je ponownie na weekendowe śniadanie i nie omieszkałam sfotografować Wam efektu. Zdecydowanie polecam!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– racuchy drożdżowe
– placki z gotowanych ziemniaków
– szakszuka
– muffinki z borówkami
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
RACUCHY DROŻDŻOWE
Ilość porcji: 2 porcje, około 10-12 racuchów
Przygotowanie: 45 minut
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 7-8 g drożdży suchych ( całe opakowanie)
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 szklanka letniego mleka
– 1 jajo rozmiar M
– 3/4 szklanki borówek i dodatkowe po podania
– olej lub oliwa do smażenia
– cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie:
- Składniki: mąkę, drożdże, cukier puder (2 łyżki), mleko i jajko, oraz szczyptę soli wymieszaj w misce tworząc jednolite ciasto. Powinno mieć ono konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj aby znalazły się w całym cieście.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 25-30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę ściereczką, a jeśli w domu jest zimno możesz wstawić miskę do zimnego piekarnika.
- Po upływie czasu na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.
- Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem. Podawaj ze ze świeżymi borówkami.
SMACZNEGO
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Witam, czy drożdze suche są lepsze do racuchów niż świeże?ile w przeliczeniu na świeże jest z tego przepisu?rozumiem,że borówki dawałaś osobno do racuchów?