Placki na śniadanie, placki na obiad, placki na kolację – przecież placki można robić w 1000 wersji smakowych. Dziś wersja na słono z pikantną nutą. Te placki są genialnie chrupiące a do tego bezglutenowe. No i potrzebujesz do nich tylko 3 składników 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– placki z marchewki
– Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1-2, około 10 placuszków
Składniki:
– 2 ziemniaki
– 1 spora marchewka
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz
– olej lub oliwa do smażenia
– do podania: jogurt grecki i suszone chili
Przygotowanie:
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ziemniaki i marchewkę. Dopraw warzywa solą i pieprzem oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Odstaw na 5-10 minut aby warzywa puściły nieco soku a dzięki mące ziemniaczanej wszystko się lekko skleiło.
- Smaż masę na rozgrzanej patelni robiąc placki i rozpłaszczając je, około 2-3 min z każdej strony. Placuszki powinny stać się złociste i chrupiące.
- Podanie: możesz podać placuszki na bardzo różne sposoby zarówno na słono jak i słodko. Ja uwielbiam je z gęstym greckim jogurtem posypane chilli.
SMACZNEGO!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
3 comments
uwielbiam takie placuszki 🙂
Ależ to musi być pyszne
Super placuszki 🙂 idealne na lunch