Jak myślę sobie oo kolacji idealnej i o moich ulubionych kolacyjnych przepisach, to przepis na placki ziemniaczane z łososiem jest w mojej TOP 3. Najbardziej lubię właśnie taki sposób podania placków, z odrobiną śmietany, łososiem i innymi dodatkami. Zerknijcie do przepisu jak możecie za każdym razem zmieniać to danie bawiąc się dodatkami. W każdej wersji smakuje idealnie 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– placki z marchewki
– Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 5-6 ziemniaków
– pół średniej cebuli
– 1 jajko
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– 150 g łososia wędzonego w plastrach
– 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
– do podania: koperek lub natka pietruszki, bardzo drobno posiekana cebula lub cebula dymka wraz ze szczypiorem, listki rukoli, inne
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj szczyptę soli i odstaw na 3-5 minut aby ziemniaki puściły nieco wody. Wtedy za pomocą dłoni odciśnij ziemniaki,możesz to zrobić też na sitku.
- Do ziemniaków zetrzyj cebulę na tej samej tarce. Dodaj całe jajko, mąkę, spore szczypty soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgorzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto ziemniaczane i twórz cienkie placuszki. Smaż do zbrązowienia, ok 2-3 minut z każdej ze stron. Po usmażeniu kładź placki na kawałku ręcznika papierowego aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podanie: dodawaj na każdy placek nieco śmietany i kawałek wędzonego łososia. Ja za każdym razem nieco inaczej podaję moje placki. Oto kilka opcji. Opcja 1: dodaj posiekany koperek, opcja 2: podaj z bardzo drobną posiekaną cebulą lub dymką ze szczypiorem, opcja 3: podaj z dodatkiem rukoli.
Smacznego!
6 comments
woooowwwww świetny pomysł! uwielbiam łososia i placuszki, więc połączenie jak dla mnie genialne! wyglądają smakowicie
pyszne zestawienie i ciekawe połączenie z rukolą – musi być pysznie
Ja też jem tylko na słono, do środka daję pół cebuli i ząbek czosnku, jajko, sól i pieprz, lubię podane ze słonym twarożkiem 🙂
Wspaniałe połączenie, muszę wreszcie zrobić placki ziemniaczane :)!
Takie dania są zawsze pyszne. I na obiad i na kolację!
Ja też nie jestem w stanie zmusić się do słodkiej wersji. Ostatnio dodaję do ciasta parmezan, placki chłoną znacznie mniej tłuszczu i mają fajny smaczek.
Twoje wyglądają super.