Zapraszam dziś na pyszny przepis na placuszki pełnoziarniste, który dzięki użyciu całych plastrów jabłek wygląda dość rustykalnie. Ale nie tylko o wygląd tu chodzi, także o smak. Dzięki pełnoziarnistej mące placuszki staną się trochę ciemniejsze. Możesz pełnoziarnistą mąkę zastąpić mąką gryczaną jeśli ją lubisz, efekt będzie bardzo ciekawy.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– szakszuka
– placuszki pełnoziarniste
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
Ilość: około 50 placków
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 150 g mąki z pełnego ziarna
– 150 g mąki pszennej
– 300 ml mleka
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 1 jajko
– 2 jabłka
– olej do smażenia
– do podania: cukier puder, syrop klonowy lub miód
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki. Jeśli masz przyrząd do wydrążania jabłek możesz go teraz użyć i wykroić środki, ale jeśli nie masz najpierw pokrój jabłko w plastry o grubości 4-5 ml i za pomocą małego nożyka wykrój środki.
- W misce wymieszaj mąki, jajo, mleko, proszek do pieczenia i miód lub syrop klanowy.
- Rozgrzej patelnię. Na patelnię kładź po jednym krążku z jabłka i od razu na jabłko nałóż 1-2 łyżki ciasta, tak aby ciasto wypełniło środek i lekko spadło poza krążek jabłka. Smaż do zrumienienia z obu stron.
- Placuszki podawaj z syropem klonowym, miodem lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO