Ciasto toffi bez pieczenia

Wiem że jest wielu zwolenników ciast bez pieczenia, dlatego przygotowałam dla Was pierwszy na blogu przepis tego typu. Jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie chwili cierpliwości i chwili w lodówce. A efekt – słodki i pyszny.

A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
ciasto zebra
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szybki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
prosta szarlotka
sernik z kajmakiem

BROWNIE

Przygotowanie: 1 h

Składniki:
– 350-400 g herbatników maślanych
– 3,5 szklanki mleka
– pół szklanki cukru + 1 łyżka
– 2 budynie waniliowe
– 2 galaretki cytrynowe
– 250 g masła
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa
– 400 g śmietany 36%
– 1 cukier waniliowy
– 1,5 łyżki żelatyny
wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

  1. Jeśli samodzielnie robisz kajmak wstaw puszkę mleka do garnka z wodą i gotuj min 2,5 h, a następnie wystudź. Możesz ugotować kajmak dnia poprzedniego lub w ostateczności kupić gotowy.
  2. Formę wielkości 20 x 30 cm lub zbliżonej wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż 1 warstwę herbatników, tak aby tworzyły jednolity spód.
  3. W połowie szklanki mleka rozpuść 2 budynie waniliowe. Pozostałe 3 szklanki mleka zagotuj w garnku dodając do mleka 1 łyżkę cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować dodaj budynie rozpuszczone w mleku i jeszcze chwilę gotuj aż całość zgęstnieje.
  4. Do gorącego budyniu dodaj 2 opakowania galaretki i dokładnie wymieszaj aż połączy się z budyniem. Odstaw aż całość przestygnie, wtedy dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełóż na herbatniki, wygładź całość, połóż kolejną warstwę herbatników na górę i wstaw na ok 10 min do lodówki.
  5. Po wyjęciu z lodówki na herbatniki włóż kajmak, tworząc jednolitą warstwę, na kajmak połóż kolejną warstwę herbatników.
  6. W 100 ml wrzątku rozpuść 1,5 łyżki żelatyny i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Kiedy żelatyna będzie już chłodna zmiksuj śmietanę, pół szklanki cukru i cukier waniliowy. Jak śmietana będzie już sztywna i jednolita, dodaj wystudzoną żelatynę  szybko zmiksuj łącząc składniki.
  7. Tak przygotowaną śmietanę wstaw na dosłownie 5-7 minut do lodówki. Masa nieco stężeje i wtedy możesz włożyć ja na ciasto. Masę wygładź i posyp wiórkami kokosowymi.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na min 1 h zanim pokroisz i podasz je domownikom i gościom 🙂

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasto toffi bez pieczenia
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placuszki pełnoziarniste z jabłkami

Zapraszam dziś na pyszny przepis na placuszki pełnoziarniste, który dzięki użyciu całych plastrów jabłek wygląda dość rustykalnie. Ale nie tylko...

Zamknij