Ta zupa to najbardziej tradycyjne polskie danie na upały, które potrafią nawiedzać nad w lato. Pomimo, że dość tradycyjna, wykonywana jest w dość różnych wersjach. Ja osobiście dodaję sporo warzyw, a zabielam wszystko kefirem. Spotkałam się także z możliwością dodawania maślanki.
Chłodnik według mnie najlepiej przygotować dnia poprzedniego, po dobie w lodówce jest zdecydowanie lepszy i bardziej wyrazisty w smaku.
Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
– chłodnik z pomidorów i arbuza
– chłodnik z ogórków
– chodnik z ogórkiem i awokado
– gazpacho
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– 250 ml kefiru
– 2 średnie buraczki (jeśli uda Wam się dostać botwinkę możecie przygotować chłodnik z jej dodatkiem)
– 4-5 krótkich ogórków gruntowych
– 6-8 rzodkiewek
– 2-3 ugotowane jajka (opcjonalnie)
– 5-6 łyżek posiekanego koperku
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mój chodnik zrobiłam z buraczkami ze względu na dostępność w sklepie. Należy je obrać i ugotować do miękkości, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Starte buraczki zalejcie kefirem. Do tego dodajcie pokrojonego w plasterki lub półplasterki ogórka, podobnie pokrójcie rzodkiewki (ja kroję w półplasterki). Dodajcie posiekany drobno koperek, sok z połowy cytryny a na końcu sól i pieprz. Jajka mogą być opcją dodatkową, wolę je dodawać na wierzch w postaci połówek lub ćwiartek dodatkowo ozdabiając zupę. Możecie je oczywiście pominąć.
Zupę wstawcie do lodówki szczelnie przykrytą. Naprawdę najlepsza jest dnia następnego 🙂
SMACZNEGO
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Kolor ma fenomenalny 🙂
Danie proste, szybkie i smaczne. Na pewno będę zaglądać tu częściej ??