To najbardziej klasyczny przepis na gofry na słodko, które możesz przygotować z dowolnymi ulubionymi dodatkami.
Polecane przepisy:
– wytrawne gofry
– gofry z szynką parmeńską
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– racuchy drożdżowe
– szakszuka
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości
Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 10 g proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 75 g cukru pudru
– 500 ml mleka
– 2 jajka rozmiar M
– 100 g rozpuszczonego masła
– ulubione dodatki do gofrów
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w garnuszku.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miskę folią spożywczą.
- Ciasto nakładaj do nagrzanej gofrownicy lub foremek do gofrów. Zamknij gofrownicę i piecz przez 5-7 minut w zależności od mocy urządzenia i pożądanego stopnia wypieczenia.
- Gotowe gofry posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je z owocami, dżemem lub innymi słodkimi dodatkami.
SMACZNEGO
3 comments
Ale mi ochoty na gofry teraz narobiłaś… Chyba będą robione w najbliższym czasie , sprawdzę ten przepis, bo może być naprawdę dobry:) Na zdjęciach wyglądają naprawdę zacnie!
Wyglądają naprawdę smacznie! Uwielbiam chrupiące, klasyczne gofry!
Gofry ?wiesz na co mam ochotę?A placek po węgiersku na deser…same rarytasy??