Pikantne frytki z batatów

Już nie raz na blogu pokazywałam Wam przepis na frytki z warzyw i frytki z batatów, oraz bataty z sosem z awokado. Wciąż poszukuję jak najlepszego przepisu i mam wrażenie że użycie mąki kukurydzianej mocno poprawia smak i chrupkość frytek. Używałam wcześniej mąki ziemniaczanej, ale mam wrażenie że zostawał jej smak i niektóre białe części, a chrupkość jednak nie była idealna. Maka kukurydziana sprawdza się lepiej.

Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– chipsy z batatów
– sałatka z batatem i jakiem na miękko

PIKANTNE FRYTKI Z BATATÓW

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– 1 spory batat
– 1 łyżka maki kukurydzianej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół łyżeczki ostrej papryki
– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
Składniki sos:
– 1/3 szklanki majonezu (możesz użyć wegańskiego)
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej harissa (możesz zastąpić ostrą papryką i odrobiną kminu rzymskiego)
– 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Bataty umyj, nie obieraj ze skórki, a następnie pokrój w słupki o podobnej wielkości ok 3-4 mm boku. Są dość twarde dlatego musisz mieć ostre narzędzie do krojenia. Frytki włóż do miski i dodaj do nich mąkę kukurydzianą, a następnie potrząsaj aby mąka otoczyła cale warzywa.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę i przyprawy. Tą mieszanką nasmaruj bataty dość dokładnie.
  3. Bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
  4. SOS: do majonezu dodaj przyprawy i ocet. Wymieszaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pikantne frytki z batatów
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 08/01/2019

      nie testowałam jeszcze tego sposobu

  • Izabela

    Opublikowane 08/01/2019

    Odpowiedz

    Hej! W liście potrzebnych produktów napisałaś, że do batatów dodajemy mąkę kukurydzianą, a w sposobie przygotowania mąkę ziemniaczaną. Czy to pomyłka, czy niezależnie, co zastosujemy bataty będą chrupiące? Pytam, ponieważ mi zazwyczaj wychodzą bardzo miękkie, a chciałabym żeby były chrupiące 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 08/01/2019

      można dać i jedną i drugą mąkę, ale kukurydziana jest zdecydowanie lepsza do tego

  • Kacper

    Opublikowane 11/01/2019

    Odpowiedz

    Uwielbiam bataty i frytki z nich są naprawdę dobre znacznie lepsze ze zwykłych ziemniaków 🙂 Przepis na pewno sprawdzę, bo może być świetną przekąską , czy jak znajomi przyjdą 🙂

  • Dietetyk Na Walizkach

    Opublikowane 11/02/2019

    Odpowiedz

    W wersji pikantnej nie próbowałam, ale muszę przyznać, że frytki z batatów to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla sklepowych frytek z ziemniaków. Pracując jako dietetyk kliniczny polecam pacjentom czasem takie alternatywy. Są to również frytki z selera, jarmużu czy „chipsy” z cieciorki 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!