Lubicie kurczaka w KFC? Czasem macie ochotę zjeść tą chrupiącą skórkę na udkach lub innych cząstkach kurczaka? Oto przepis na amerykańskiego kurczaka w stylu KFC.
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– sataye z kurczaka
– kurczak na butelce piwa
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– kurczak z kwiatami cukinii
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
przepis na kurczaka z KFC
Przygotowanie: ok 60 minut
Składniki:
– 10 nóżek kurczaka
– 1/4 szklanki soli morskiej
– 2 łyżki cukru
– 250 ml maślanki
– 1 jajko roztrzepane
– łyżeczka sosu typu Tabasco
– pół szklanki kaszki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka granulowanej cebuli
– sól i świeżo mielony pieprz
– dużo oleju roślinnego do smażenia kurczaka
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać ok 2 l wody, sól i cukier, a następnie włożyć do wody kurczaka. Kurczaka w zalewie schować do lodówki i najlepiej odczekać ok 12h. Można przedłużyć czas do całej doby.
- Roztrzepane jajko połączyć z maślanką i Tabasco. Do tak przygotowanej maślanki wrzucić wyjętego z wody kurczaka. Całkowicie obtoczyć nią cząstki i pozostawić na ok 15 min.
- W pojemniku wymieszać mąkę, kaszkę kukurydzianą, paprykę, czosnek, cebulę, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Wyjmować z maślanki po jednym kawałku, pozwolić mu obcieknąć i obtoczyć w mieszance mąki. Położyć na kratkę do pieczenia i czynność powtarzać.
Po wykonaniu czynności dla wszystkich kawałków jeszcze raz powróżyć cały proces. Tym razem pojedynczo włożyć na chwilę do maślanki a następnie do mąki. Odkładać na kratkę. - Olej lub fryturę rozgrzać na dużej i dość głębokiej patelni. Do nagrzanego tłuszczu wrzucić cząstki kurczaka, ale tak aby nie były ściśnięte. Smażyć najpierw na niewielkim ogniu pod przykryciem, przewracając co kilka minut, aby kurczak obsmażył się ze wszystkich stron. Po ok 15-20 minutach odkryć patelnię i już na nieco większym ogniu podsmażyć jeszcze raz z każdej strony, tak aby uzyskać złotobrązowy kolor. Podawać z dowolnymi sosami, surówką oraz frytkami lub ziemniakami.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
7 comments
A czy skórka jest tak samo chrupiąca jak w KFC?
oczywiście, możesz też dodać więcej np tabasco a kurczak będzie bardziej pikantny
strasznie go lubię. często przyrządzam ;]
uwielbiam takiego kurczaka, obłędny jest
nie znalam tego przepisu, chetnie sprobuje bo mięsko wyglada pysznie.
zapisuję do wypróbowania 🙂
polecam