To jedna z bardziej prostych i popularnych zup które przygotowujemy w domu. Jej smak możecie dopasować do własnych preferencji, dodać fasolkę, kalafiora czy brukselkę. Dobrym dodatkiem jest też brokuł, choć pamiętajcie o tym że gotuje się nieco krócej iż kalafior.
Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw:
– kalafiorowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Ilość porcji: 4-5 porcji
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 20 brukselek (mrożone lub świeże)
– 1 szklanka fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/3 korzenia selera
– 3 liście laurowe
– łyżeczka ziela angielskiego
– sól, pieprz
– 4-5 dużych łyżek śmietany do zupy (12-18%)
– 1,5 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie:
- Na początku przygotujcie wszystkie składniki zupy. Brukselkę obierzcie z zewnętrznych liści, fasolkę możecie pokroić na pół lub 3 części. Marchewkę, pietruszkę i seler obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę lub krótkie słupki.
- Do garnka wrzućcie brukselkę, zalejcie 1,5 l wody, dodajcie nieco soli, liście laurowe i ziele angielskie i gotujcie 10 minut. Następnie dodajcie fasolkę i gotujcie kolejne 4-5 minut. Na koniec wrzućcie pozostałe warzywa i gotujcie aż zmiękną.
- Do miseczki włóżcie śmietanę i zalejcie ją kilkoma łyżkami gorącego płynu z gotującej się zupy. Wymieszajcie aby śmietana zarobiła się ciepła, po czym wlejcie ją do zupy. Doprawcie solą i pieprzem do smaku a na koniec wrzućcie ok 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku.
SMACZNEGO!