Dziś do przepisu wykorzystałam dynię Hokkaido – jedną z najczęściej spotykanych w Polsce. a odmiana idealnie nadaje się do pieczenia, jest świetną bazą do kolejnych dyniowych dań. Warto zrobić więcej puree własnie w sezonie na dynie, w zimę będziecie mogli wykorzystać gotowe puree do wielu przepisów i dań, takich jak serniki, gnocchi, zupy.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Puree przydatne będzie w przygotowaniu przepisów:
– dyniowe latte
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami
– bruschetta z dynią
– pasta z dyni i koziego sera
PUREE Z DYNI
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– dynia
Przygotowanie:
- Dynię obrać, wyrzucić miękki środek z pestkami i sam twardy miąższ pokroić na mniejsze części, takie jak widzicie na zdjęciu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Dynię ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez 20 minut aż zrobi się miękka.
- Po upieczeniu dynię zblendować i przełożyć do słoiczków. Jeśli nie będziecie używać puree w ciągu najbliższych dni puree należy poddać pasteryzacji.
- To doskonały dodatek do wielu dań, możecie podawać puree także do mięsa, wystarczy delikatnie podgrzać.
SMACZNEGO!
Zobacz też przepisy:
– ogórki z chilli
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Puree z dyni
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
21 Review(s) Based on
4 comments
Ojej nigdy nie robiłam takiego czegoś, chyba muszę spróbować 🙂 bo kusi mnie to Twoje latte
Jak długo można trzymać puree w lodówce bez poddawania pasteryzacji?
To zależy oczywiście, ale maksymalnie do 2 tygodni
A jak przeprowadzić prawidłowo pasteryzację?