Uwielbiam placuszki z jabłkami, ale te w wersji drożdżowej są wyjątkowo pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto musi nieco wyrosnąć, ale i tak ich przygotowanie nie zajmuje bardzo dużo czasu!
RACUCHY Z JABŁKAMI
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 7-8 g drożdży suchych (opakowanie)
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajo rozmiar M
- 3 średnie jabłka
- olej lub oliwa do smażenia
- cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie:
- Mąkę, drożdże, sól, cukier puder, mleko i jajko wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką.
- W tym czasie obierz i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Po 30 minutach dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.
- Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je z dodatkowymi owocami (idealnie pasują borówki) lub innymi słodkimi dodatkami.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Racuchy z jabłkami
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
7 Review(s) Based on
3 comments
Kto by się nie skusił na takiego smacznego racuszka… 🙂
Wygląda apetycznie
Uwielbiam racuchy z jabłkiem, ale raz spróbowałem zrobić je z gruszkami też byłe niezłe. U mnie w domu to robię różne doświadczenia smakowe