Tej sałatki nie mogłam nie zrobić 🙂 Zobaczyłam ją ok tydzień temu u Marty na jadlonomia.com, a właściwie na Marty Instagramie. A że właśnie planowałam majowego grilla i sałatka ziemniaczana z musztardą wydała się idealnym dodatkiem.
Mam już kilka ulubionych przepisów na sałatki ziemniaczane – tradycyjną z ogórkiem i cebulką w śmietanowo-majonezowym sosie, mniej tradycyjną z kaparami i skórką z cytryny. Wszystkie uwielbiam i na pewno pokażę Wam przepisy na blogu już wkrótce. W przypadku dzisiejszej sałatki zaskoczeniem dla Was na pewno będzie jabłko. Fantastycznie komponuje się ono jednak z całością dania.
Lubicie przepis na sałatki ziemniaczane? Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów:
– sałatka ziemniaczana z musztardą dijon
– sałatka ziemniaczana z jajkiem
– sałatka ziemniaczana z łososiem
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
– koniecznie zróbcie także zupę krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– przepis na ogórki kiszone
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
ILOŚĆ PORCJI: ok 6
SKŁADNIKI:
– 6-8 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę/kawałki o bokach 1,5 – 2 cm
– 1 jabłko
– 2 łyżki białego octu winnego
– 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
– 4 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej
– 2 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sałatkę możecie przygotować także z młodymi ziemniakami, będzie jeszcze lepsza. Jednak kiedy nie ma sezonu na młode nie obawiajcie się użyć tradycyjnych, najlepiej odmiany sałatkowej. Aby zaoszczędzić sobie pracy później i przyśpieszyć gotowanie, kroję ziemniaki na początku. Robię tak często w przypadku wszystkich moich ziemniaczanych sałatek 🙂
Ziemniaki ugotujcie, zadbajcie jednak o to, aby były ładne i zwarte (nie mogą się rozpadać). Wsypcie do miski sałatkowej i odstawcie na ok 10 min do przestygnięcia. W tym czasie pokrójcie jabłko obrane ze skórki na drobniejsze kawałki, nieco mniejsze jednak niż kawałki ziemniaków. Pokrojone jabłko pokropcie łyżką octu winnego lub jabłkowego, możecie go też zastąpić sokiem z cytryny. Przyszedł czas na posiekanie dymki oraz szczypiorku na drobne kawałki.
Sos – wymieszajcie musztardy, miód, oliwę i 1 łyżkę białego octu winnego. Po ostygnięciu ziemniaków dodajcie do nich jabłko, sos oraz dymkę i szczypior. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Zajrzyj też do:
– racuchy z jabłkami






4 comments
Wygląda ciekawie 😉 Chyba wypróbuję!
Zachęcam. Dwa dni temu robiłam jako dodatek do grilla i została zjedzona w bardzo szybkim tempie 🙂
piękne zdjęcia!
Dziękuję 🙂