Tą sałatkę robiłam już naprawdę wiele razy! Połączenie ziemniaków, szczególnie tych młodych, soczystego jabłka i sosu musztardowego jest fantastyczne. No i do tego obowiązkowo duuuużo dymki, która świetnie zaostrzy smak sałatki i doda jej jeszcze więcej wyrazistości.
Lubicie przepis na sałatki ziemniaczane? Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów:
– sałatka ziemniaczana z musztardą dijon
– sałatka ziemniaczana z jajkiem
– sałatka ziemniaczana z łososiem
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
– Sałatka Cezar z kurczakiem
– koniecznie zróbcie także zupę krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– przepis na ogórki kiszone
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
ILOŚĆ PORCJI: 6
SKŁADNIKI:
– 6-8 ziemniaków
– 1 jabłko
– 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
– 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
– 4 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej
– 2 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Sałatkę możesz przygotować z młodymi ziemniakami ugotowanymi razem ze skórką. Uwielbiam ją w takiej wersji, bo młode ziemniaki mają więcej smaku i słodyczy. Ale jeśli nie masz teraz dostępu do młodych ziemniaków to obierz te normalne i ugotuj.
- Ziemniaki ugotuj, ale uważając, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły podczas gotowania. Aby przyśpieszyć ten proces, możesz najpierw je pokroić na docelowe kawałki i gotować już w takiej postaci.
- Po ugotowaniu odstaw ziemniaki na minimum 10 min do przestygnięcia.
- W tym czasie pokrój jabłko obrane ze skórki na drobniejsze kawałki, nieco mniejsze jednak niż kawałki ziemniaków. Pokrojone jabłko skrop łyżką octu winnego lub jabłkowego.
- Dymkę pokrój drobno razem ze szczypiorem.
- Przygotuj sos. Wymieszaj oba rodzaje musztardy, miód, oliwę i 1 łyżkę białego octu winnego lub jabłkowego.
- Do miski dodaj ziemniaki, jabłko, dymkę oraz sos. Sałatkę warto jeszcze odrobinę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i podawać!
Zajrzyj też do:
– racuchy z jabłkami
4 comments
Wygląda ciekawie 😉 Chyba wypróbuję!
Zachęcam. Dwa dni temu robiłam jako dodatek do grilla i została zjedzona w bardzo szybkim tempie 🙂
piękne zdjęcia!
Dziękuję 🙂