Wpisz i naciśnij Enter

Racuchy z jabłkami

Samodzielne danie lub deser – placki z jabłkami są doskonałe i większości z nas kojarzą się z dzieciństwem i domem rodzinnym. My lubimy je do dziś niezmiennie!

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:
– 3 jabłka
– 1 szklanka mąki
– 1-2 jajka
– pół szklanki mleka
– 1 cukier waniliowy
– szczypta cynamonu mielonego
– 1-2 łyżki cukru pudru do posypania
– ew liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania ciasta. W sporej misce wymieszajcie mąkę, jajko i mleko. Dodajcie cukier waniliowy i cynamon. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Ósemki pokrójcie na plasterki nie zbyt cienkie. Ja kroję jabłko niewielkim nożem nad miską z ciastem. Co jakiś czas mieszam aby pokrojone elementy nie ściemniały.
Placki smażcie partiami na rozgrzanym oleju, pozwólcie im się zezłocić z obu stron. Temperatura smażenia powinna być średnia lub wyższa. W razie potrzeby dolejcie olej na patelnię.
Placuszki posypcie cukrem pudrem, ja dla smaku dodałam jeszcze kilka listków świeżej mięty. Smacznego!
SMACZNEGO!

racuchyzjablkiem3

racuchyzjablkiem2

racuchyzjablkiem1

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
śledzie w oleju
boeuf strogonow
pasta z awokado
frytki z batatów
placek po węgiersku
pierogi z kaszą gryczaną
zupa krem z pomidorów
marynata do karkówki 
pizza z patelni
puree ziemniaczane
kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Racuchy z jabłkami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Kto by się nie skusił na takiego smacznego racuszka… 🙂

  2. Wygląda apetycznie

  3. Uwielbiam racuchy z jabłkiem, ale raz spróbowałem zrobić je z gruszkami też byłe niezłe. U mnie w domu to robię różne doświadczenia smakowe