To danie zrobiłam już jakiś czas temu – kiedy na naszych stołach gościły świeże czereśnie. Możecie jednak poszukać czereśni mrożonych lub zdecydować się na same polędwiczki i zrobić z nich roladki. Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku.
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
– 1 polędwica wieprzowa
– 8 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnego typu
– 1 ser camembert
– 2/3 szklanki bulionu domowego
– 1 łyżka oleju
Składniki sos:
– 2 szklanki drylowanych czereśni
– 1 mała papryczka chili
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka białego octu winnego, lub jabłkowego
– 4 łyżki wiśniówki
– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Przygotowanie rozpocznijcie od sosu czereśniowego. Papryczkę pokrójcie drobno, dodajcie do czereśni. Do miseczki dodajcie tez pozostałe składniki i wszystko połączcie.
Polędwicę pokrójcie koniecznie w poprzek na plastry ok 2 cm. Rozbijcie je za pomocą tłuczka i posypcie solą i pieprzem. Na każdym plasterku położyć kawałek sera camembert, zawinąć całość i obwinąć plastrem szynki parmeńskiej. Roladki obsmażyć na łyżce oleju, z każdej strony ok 3 min. Kiedy mięso będzie podsmażone wlać bulion i zagotować. Dodać na patelnię czereśnie z dodatkami i dusić jeszcze ok 15 min.
Podawać na rukoli lub roszponce. Do podania proponuję także ryż lub pieczone ziemniaki.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
4 comments
ale to pysznie wygląda
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
Super połączenie 🙂 prawdziwa pycha 🙂
szkoda ze teraz nie sezon na czereśnie, musi być to obłędne danie