Przepis został stworzony dzięki współpracy z firmą Euroser. Do jego przygotowania został ser mascarpone który widzicie na zdjęciach Euroser. Dzięki niemu sos stał się gładki i aksamitny – polecam.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Makaron z sosem pomidorowym i klopsami
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 3-4 porcje
Składniki:
– 3/4 opakowania makaronu tagliatelle lub podobnego
– 2-3 czybate łyżki sera mascarpone Euroser
– 10 strączków fasoli mamut
– 1 mały por (lub połowa dużego)
– 1/2 cukinii
– 1 szklanka białego wytrawnego wina
– 1 awokado
– 1/4 kostki masła
– 2 ząbki czosnku rozgniecione
– 1-2 szklanki tartego parmezanu
– pieprz, sól, oliwa
Przygotowanie:
Fasolę mamut pokrójcie na mniejsze części. Cukinię w plastry (nie obierajcie) grubości ok 2 milimetrów. Pora przekrójcie wzdłuż i następnie w na plastry. Na oliwie z oliwek podsmażcie fasolkę, a następnie dolejcie do niej odrobinę wody i przykryjcie pokrywką na 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Do fasolki dorzućcie cukinię i pora. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Po 5 min dolejcie także wino oraz roztopione masło. Jak całość się podgrzeje dodajcie czosnek, ser mascarpone, parmezan (łyżkę zostawcie do posypania) i połowę rozgniecionego awokado. Resztę awokado wykorzystacie do dekoracji.
Kiedy sos nabierze jednolitej konsystencji dorzućcie na patelnię ugotowany makaron. Połączcie wszystko.
Makaron podawać posypany parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
.
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem






3 comments
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
Proste i pyszne danie. Na pewno zrobię u siebie 🙂
z mascarponne nie robiłam ale brzmi intrygująco. spróbuję