Jeśli mieszkacie w Warszawie lub okolicach być może znacie już to cudowne miejsce. Gospodarstwo Ludwika Majlerta na Warszawskiej Białołęce zachwyca bogactwem warzyw. Tu właśnie w ostatnią sobotę odkryłam te dwie ostre sałaty – musztardowca i rukiew wodną. Obydwie bardzo wyraźne w smaku, dość pikantne i niepowtarzalne. Jeśli zatem macie ochotę na niepowtarzalną sałatkę lub nie macie pomysłu na dodatek do mięsa na obiad, zachęcam do zrobienia takiej prostej sałaty – nie pożałujecie 🙂
A jeśli interesują Was przepisy na inne sałatki z owocami zapraszam na:
– sałatka z boczkiem i truskawkami
– sałatka z jeżynami
– sałatka z figami i serem
– sałatka z grillowanym łososiem i pomarańczami
– sałatka z wędzonym kurczakiem i śliwką
– sałatka z arbuzem i serem feta
Przygotowanie: ok 10 min
Składniki:
– garść liści musztardowca
– garść liści rukwi wodnej
– 1 śliwka (najlepsza będzie odmiana bardzo soczysta i większa)
– łyżka soku z cytryny
– łyżka dobrej oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na talerz wyłóżcie sałaty, pokrojoną w cząstki śliwkę, polejcie oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko najlepiej przemieszać delikatnie ręką i od razu podawać.
SMACZNEGO!
Na zdjęciu powyżej liście musztardowca, mają piękne zielone lub czerwone wybarwienie.
Na zdjęciu powyżej rukiew wodna.
1 comments
Wow, musztardowiec – nie słyszałam o takiej roślinie 😉