Wpisz i naciśnij Enter

Mini cukinie pieczone

Tym razem w moje ręce wpadły fantastycznie mini cukinie. Mają dosłownie kilka centymetrów, lekko owalne lub wydłużone kształty. Smakują zdecydowanie lepiej niż tradycyjna duża cukinia, dlatego zachęcam Was aby ich nie kroić a upiec w całości. Mogą stanowić samodzielne danie lub doskonały dodatek do mięsa lub ryby.

pieczonecukinie11

 

Przygotowanie: ok 20 min

Składniki:

– kilka mini cukinii
– 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
– łyżeczka soli morskiej
– pół łyżeczki startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Cukinie natrzyjcie oliwą i ułóżcie w żaroodpornym otwartym naczyniu lub na blasze. posypcie solą morską i skórką cytrynową. Zapiekajcie ok 12-15 min lub do czasu kiedy staną się miękkie. Podawajcie na ciepło.
SMACZNEGO!

pieczonecukinie1

Polecam Ci także:
– sałatka z kolorowych buraków
makaron z cukinią w sosie śmietanowym
faszerowana okrągła cukinia
tarta z cukinią
zapiekanka z ziemniakami i warzywami oraz cukinią
carpaccio z cukinii
chlebek z cukinii

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Mini cukinie pieczone
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Do mięska super! Pięknie wyglądają 🙂

    1. i do mięska i jako samodzielne danie :)) mam nadzieję że jeszcze uda mi się je kupić bo były przepyszne

  2. Wygladaja smakowicie.