Na wielkanocnym śniadaniu zwykle na stole stawiamy sałatki. Nie do końca lubię te już gotowe, zmieszane sałatki zalane toną majonezu. Wolę zrobić coś świeżego i pysznego, a do tego coś, co tak pięknie ozdobi mój stół, jak ta sałatka. Ogromna ilość świeżych i pysznych warzyw, jajko, prosty i bardzo wyrazisty sos. Wszyscy domownicy będą zachwyceni!
Zachęcam Cię do zobaczenia innych moich przepisów na Wielkanoc:
w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na Wielkanoc
Żurek wielkanocny
Farbowanie jajek – naturalne barwniki
Zakwas na żurek
Żurek w chlebie
Domowa biała kiełbasa
Schab po warszawsku
Sałatka jarzynowa
Szpinak z jajkiem
SAŁATKA WIELKANOCNA Z BROKUŁEM
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 3-4 garści różnych sałat – np. rzymskiej, miksu z rukolą i czerwoną sałatą, świeżych listków szpinaku
– 3-4 ugotowane jaja
– pół brokuła lub 1 mały
– 4-5 rzodkiewek
– sól i pieprz
– świeża rzeżucha — opcjonalnie
– czarnuszka do posypania
– sos: 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka chrzanu, 1 łyżka soku z cytryny, opcjonalnie 1 łyżeczka wasabi
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania jaj na twardo lub półtwardo (kiedy żółtko jest jedynie w połowie ścięte).
- Brokuła pokrój na mniejsze różyczki i ugotuj na półtwardo klasycznie w wodzie lub na parze.
- Rzodkiewki posiekaj w plasterki.
- Aby piękniej wyeksponować sałatkę, wybrałam duży talerz do jej przygotowania, a na środku postawiłam miseczkę z sosem.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wlej do miseczki, ustawiając ją na środku dużego talerza. Teraz pora na tworzenie sałatki. Na spód połóż sałaty, na nich układaj ugotowane różyczki brokuła, rzodkiewki.
- Jaja obierz i przekrój na pół. Układaj na sałatce. Wszystko dopraw szczyptą soli i pieprzu, posypuj rzeżuchą i czarnuszką dla lepszego smaku i efektu.
- Sałatkę przygotuj dosłownie chwilę przed podaniem, najładniej wygląda świeżo zrobiona.
SMACZNEGO!