Sałatka z arbuzem, ogórkiem i twardym kozim serem to świetny przykład na to, jak dobrze mogą ze sobą współgrać słodkie i słone smaki. To danie idealne na lato – orzeźwiające, lekkie, a jednocześnie na tyle wyraziste, że z powodzeniem może zastąpić klasyczny lunch. Arbuz nadaje sałatce soczystości, ogórek świeżości, a kozi ser dodaje całości charakteru.
Choć połączenie tych składników może wydawać się nietypowe, w praktyce wszystko świetnie się uzupełnia. Kluczem jest dobrze dobrany ser – twardy, dojrzewający kozi ser o lekko pikantnym smaku przełamuje słodycz owocu i nadaje całości wyrazistości. Sprawdzi się też delikatna oliwa i kilka kropli soku z cytryny lub octu – nic więcej nie potrzeba.
Sałatka przygotowuje się błyskawicznie – wystarczy pokroić składniki w kostkę lub cienkie plasterki i delikatnie je wymieszać. Można ją przygotować tuż przed podaniem, ale dobrze znosi też chwilę w lodówce, jeśli chcesz podać ją mocno schłodzoną. Jest idealna na upały, kiedy nie mamy ochoty na cięższe jedzenie.
To danie dobrze sprawdzi się jako przystawka, dodatek do dań z grilla albo lekka kolacja. Można je też zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na piknik. Jeśli lubisz takie kontrastowe połączenia smaków, ta sałatka na pewno trafi w Twoje gusta.

Lubicie przepisy na sałatki warzywno-owocowe? Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów:
Sałatka z mango
Sałatka z szynką i ananasem
Sałatka z pomidorów z twarogiem
Najlepsza sałatka z pomidorów!
Sałatka z burratą i cytrusami
Sałatka z halloumi i gruszką
Burrata z pomidorami i brzoskwiniami
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z arbuzem i fetą
Sałatka z bakłażanem i pomidorem
Sałatka z wątróbką i owocami
Sałatka z pomidorów i czerstwego chleba
Sałatka z burakiem i jabłkiem
Sałatka z pomidorów i malin
SAŁATKA Z ARBUZEM I OGÓRKIEM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
SKŁADNIKI:
– pół mniejszego arbuza
– 1 długi ogórek szklarniowy
– 1/3 szklanki pokruszonego twardego sera koziego (opcjonalnie fety)
– 1-2 szalotki
– 2 łyżki posiekanych listków mięty
PRZYGOTOWANIE:
- Arbuza pozbaw skóry i pokrój w niewielką kostkę.
- Ogórka umyj i pokrój w półplasterki lub jeszcze na mniejsze kawałki.
- Szalotki pokrój w cienkie półplasterki.
- Wszystkie składniki połóż na talerzu i dodaj na nie pokruszony kozi ser. Możesz zastąpić go serem feta.
- Na koniec posiekaj drobno świeże listki mięty i dodaj je do sałatki. Tyle wystarczy. Sałatkę możesz jeść od razu lub schłodzić ją w lodówce i wtedy podawać.







