Sałatki które robicie nie muszą być tylko pyszne, mogą być też piękne. Tym razem lekko ugotowany buraczek w pysznej lekko octowej marynacie i dodatek jabłka. Pokazuję Wam tu wersję podstawową, ale można ją wzbogacić serem kozim lub gorgonzola, dodać kurczaka lub łososia. W każdej wersji wyjdzie pysznie.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sos do sałatki
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– racuchy z jabłkami
Sałatka z burakiem i jabłkiem
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 35 minut + min 1 h marynowania
Składniki:
– 2 średnie buraczki
– 1-2 jabłka
– 1/4 zklanki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka sosu worcestershire
– szczypta soli i pieprzu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/4 szklanki cukru kokosowego lub brązowego
– do sałatki: miks kolorowych sałat, kwiaty, inne
Przygotowanie:
- Buraki umyj, włóż do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut.
- Po ugotowaniu obierz buraki i pokrój je w cienkie plasterki.
- Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki a następnie w cienkie cząstki. Zostaw koniecznie skórę na jabłku. W pojemniku z przykryciem ułóż na zmianę plastry buraków i jabłka. Z oleju, octu, cukru, musztardy, sosu worcestershire i przypraw zrób sos. Sosem zalej buraki i wstaw do lodówki na minimum godzinę lub do 24h.
- Przygotuj sałatkę z ulubionego mixu sałat i marynowanego buraka i jabłka.
SMACZNEGO!