Lato to czas kurek ale i w czasie pozostałych pór roku możecie wykorzystać mrożone grzyby do przygotowania tego dania. Dziś przygotowałam dla Was sałatkę z kurek, jednak na moim blogu znajdziecie także przepis na kurczaka z kurkami czy pyszny gulasz z kurkami. To dzisiejsze danie fantastycznie nadaje się na kolację, uwielbiam jeść wieczorem sałatki, szczególnie te na ciepło jak ta.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– szklanka kurek
– połowa cebuli drobno posiekanej
– 2 łyżki masła
– 2 garści świeżego szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub tej z puszki
– kilka pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka soku z cytryny
– świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od pokrojenia kurek na mniejsze kawałki (w zależności od ich wielkości) i cebuli. Rozpuśćcie na patelni masło i dodajcie cebulę oraz kurki. Duście ok 10 min. Zdejmijcie kurki z patelni zostawiając tłuszcz. Dodajcie na tą samą patelnie liście szpinaku i ząbek czosnku. Tym razem duszenie zajmuje tylko chwilę, jak liście zmiękną są gotowe.
Ułóżcie na talerzach kurki, szpinak, ciecierzycę i przekrojone na pół pomidorki. Całość pokropcie sokiem z cytryny i posypcie świeżo mielonym pieprzem. Smaczego 🙂
2 comments
Dzięki, zgłodniałam 😉
Sałatka z kurkami, ładna i prosta. U mnie kurki tylko z jajecznicą.