Ten przepis na klasyczne bazyliowe pesto już gościł na moim blogu. Postanowiłam jednak poprawić zdjęcia dania, dartego przepis pojawił się ponownie. Skłąd dania pozostaje niezmieniony, jest to bowiem najlepszy wg mnie przepis na klasyczne zielone pesto z bazylii.
Jeśli poszukujecie przepisu na inne rodzaje pesto odwiedźcie jeszcze te przepisy: pesto z rukoli czy makaron z pesto i polędwicą
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki zielone pesto:
– 10 dag liści świeżej bazylii
– 4 ząbki czosnku
– 8 łyżek tartego parmezanu
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych
– 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– dowolny makaron, możecie wybrać ten nadziewany serem typu parmezan
– parmezan do posypania
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie pesto jest bardzo proste. Należy wszystkie składniki dokładnie zblendować. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu a następne zmieszajcie go razem z pesto. Podawajcie posypane parmezanem.
SMACZNEGO!
Polecam Ci także:
– czerwone pesto






2 comments
Moja siostra zawsze próbuje nowych rzeczy i ostatnio ma hopla na punkcie makaronu z pesto. Podrzucę jej ten przepis – na pewno go wypróbuje, bo do tej pory kupowała pesto w sklepie 😉
Domowe pesto jest zdecydowanie lepsze. Właśnie się przymierzam do popełnienia wpisu o ty jak mało pesto jest w tych kupnych słoiczkach, jak bardzo producenci oszukują aby obniżyć cenę. Raz stałam przy półce i szukałam choć jednego słoiczka gdzie będzie oliwa a nie olej w składzie i znalazłam tylko taki z dodatkiem oliwy….