Jeśli chcesz aby Twój schab pieczony wyszedł idealny, przygotuj go właśnie według tego przepisu! Będzie idealnie soczysty w środku, idealnie doprawiony, przepyszny! Schab upiecz w rękawie ale pamiętaj nie nacinaj rękawa jak sugerują niektórzy bo stracisz cały efekt który daje pieczenie w zamkniętym szczelnie opakowaniu, o to chodzi aby schab nie wyszedł suchy!
Zobacz też te przepisy:
– domowa szynka z szynkowaru
– domowa biała kiełbasa
– swojska wędzona kiełbasa
– domowy baleron
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
SCHAB PIECZONY
Przygotowanie: 20 minut + 1-2 dni + 1h 20 minut
Składniki:
- 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżka soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 płaska łyżka pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, majeranek i pieprz. Ziołami natrzyj schab, połóż na talerzu lub w misce i przykryj folią spożywczą. Tak przygotowany schab wstaw na 1 lub nawet 2 dni do lodówki aby smaki się „przegryzły” i schab nabrał aromatów.
- Schab wyjmij z lodówki, odstaw na chwilę aby nabrał temperatury pokojowej. Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem.
- Ze schabu możesz teraz zdjąć nadmiar przypraw, ale nie wyrzucaj ich, zachowaj na później.
- Schab obsmaż krótko na patelni z każdej strony, tak aby żaden fragment nie pozostał różowy. Ja używam do tego szczypiec aby przytrzymać mięso kilka chwil w odpowiedniej pozycji, bo i ile górę i dół zrobisz łatwo to wszystkie boki wymagają już stabilizacji i podtrzymania mięsa.
- Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę. Włóż do niej usmażony schab, dodaj zachowane przyprawy, szczelnie zamknij i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st C.
- Piecz około godziny, w zależności od wielkości mięsa. Generalnie przyjmuje się ok 1 h na kilogram mięsa, przy 1,5 kg i grubszym kawałku ten czas powinno się wydłużyć do nawet 1,5h.
- Wyjmij schab z piekarnika, nie rozcinaj jeszcze rękawa a pozwól mu odpocząć min 15 minut.
- Schab możesz podawać na ciepło lub zimno, od razu lub po kilku dniach. Schab odpowiednio przechowywany w lodówce jest dobry nawet przez 1 tydzień od upieczenia!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Schab pieczony
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
10 Review(s) Based on