Ta babka ma fantastyczny, lekko karmelowy smak i delikatną puszystą oraz dość wilgotną konsystencję. A do tego jest naprawdę długo świeża. Po upieczeniu wystudź babkę, polukruj ją a następnie trzymaj pod szklanym kloszem, tak się najlepiej przechowuje.
Podoba Ci się babka w kształcie kwiatu? Już teraz możesz kupić w moim sklepie formę silikonową do jej upieczenia:
Forma do babki kwiat
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– babka marmurkowa
– babka majonezowa
– babka cytrynowa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
BABKA Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 250 g mąki pszennej typ 500-550
– 200 g miękkiego masła
– 4 jajka rozmiar M
– 100 g białego cukru
– 200 g mleka skondensowanego słodzonego
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– polewa: 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1-2 łyżki wody (w zależności od pożądanej konsystencji)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C.
- Masło przełóż do misy miksera (musi być bardzo miękkie), dodaj cukier i zacznij miksować. Powinno to trwać min 5 minut a masło powinno stać się puszyste i wchłonąć cukier.
- Następnie do misy dodaj przesianą mąkę, mleko skondensowane, jaja, proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj jeszcze kilka minut.
- Jeśli używasz formy silikonowej nie musisz jej smarować, jeśli zaś masz inną formę nasmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
- Wlej ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut, możesz sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku już nie jest surowe.
- Po wyjęciu babki poczekaj kilka minut i wyjmij ją z formy. Odstaw do wystygnięcia a następnie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny a następnie po trochę wody i mieszaj. Zrób bardziej gęsty lukier, wtedy ładnie będzie wyglądał na babce. Polej babę lukrem i odstaw aby zastygł.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie FACEBOOK I INSTAGRAM