I kolejna moja propozycja dania z gruszka – tym razem danie mięsne z dodatkiem pysznej gruszki korzennej od firmy Krokus. Gruszka jest lekko słodka, z nuta wielu przypraw i octu. Według mnie pyszna.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
Przygotowanie: ok 25 minut
Składniki:
– 5-6 plasterków schabu bez kości
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1,5 l bulionu
– ryż naturalny
– 3 gruszki w zalewie korzennej Krokus
– łyżka posiekanej pietruszki
– łyżka ciemnego rumu
Schab udusiłam aby był miękki i soczysty. Do duszonego schabu dodałam cebulę, czosnek i bulion. Należy go dusić aż do miękkości, uzupełniając w garnku płyn (można dolewać wody do bulionu). Doprawcie do smaku.
Gruszki w zalewie korzennej posiekajcie w kosteczkę. Dodajcie pietruszkę i rum. Odstawcie na kilka minut w tym czasie zamieszajcie kilkukrotnie. Na talerzu ułóżcie mięso a na nim gruszki (jak na zdjęciach). Moja propozycja podania to ryż naturalny oraz sałatka z rukoli, pomidora, suszonego pomidora i kaparów. Do sałatki proponuję sos jak w Sałatce z gruszką w occie.
Smacznego!
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
2 comments
u mnie w domu zawsze się jadło gruszki w occie do mięsa, ale takie bez przypraw korzennych. Myszę przyznać że takie mnie zaciekawiły i z pewnością poszukam ich w sklepie aby wypróbować
ale smakowite danie/ Fantastyczne wykorzystanie gruszek