To danie zachwyci niejednego. Słodycz pieczonego batata, połączona z pikantnością mięsa wołowego w sosie z dodatkami i przyprawami, oraz kwaśna śmietana wraz z pikantnymi dodatkami w tym daniu się doskonale uzupełniają. W tym przepisie pokazuję Ci jak zrobić bataty oraz proste mięso z przyprawami, które tak idealnie będzie tu grało z całością.
Przygotowanie
Mięso mielone wołowe w sosie możesz przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia. Ale nie jest to konieczne. Bataty pieką się godzinę lub nawet więcej, idealnie zatem wykorzystać ten czas na przygotowanie mięsa, pokrojenie dodatków i nakrycie stołu. Później to już tylko szybkie przekrojenie słodkich ziemniaków, wydrążenie ich i nałożenie składników.
Bataty
Pieczone bataty są proste w przygotowaniu. Niech nie zwiedzie Cię czas przygotowania tego dania, bo tak naprawdę większość czasu zajmie pieczenie batatów w piekarniku, czyli coś, co robi się samo. Wystarczy bardzo dokładnie wyszorować skórkę, osuszyć i tak bez żadnych dodatków włożyć na blaszce do piekarnika. Batata można położyć na papierze do pieczenia, bo zdarza się, że wyciekają z niego słodkie soki, szczególnie po tym, jak patyczkiem do szaszłyków sprawdzasz, czy batat jest już mięciutki.
Lubisz meksykańskie smaki? Zajrzyj koniecznie do takich dań:
Naleśniki meksykańskie
Meksykańska lasagne
Kuchnia meksykańska – przepisy
Sałatka meksykańska z krewetkami
Kurczak pieczony po meksykańsku
Sałatka meksykańska z kurczakiem
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Burrito z kurczakiem
Fajitas z kurczaka
Chilli sin carne
Tacos z grillowanym kurczakiem
Burrito z chilli con carne
Żeberka barbecue
Tacos z kurczakiem mole
Dynia z chilli con carne
Burrito z kurczakiem
Tacos z kurczakiem i guacamole
Pieczone ziemniaki z guacamole
Nachos z kurczakiem
Tacos z tofu
Tacos z szarpaną wieprzowiną
Tacos z rybą
Bowl burrito z łososiem
Huevos Motuleños – jajka z guacamole
Chilli con carne z dynią i kalafiorem
Enchiladas z kurczakiem
PIECZONE BATATY Z MIĘSEM MIELONYM PO MEKSYKAŃSKU
Czas przygotowania: 70-80 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 2-4 bataty, w zależności od ich wielkości
– 400 g mielonej wołowiny
– 250 ml passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka pasty chilli
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
– marynowane papryczki jalapeno
– kilka czarnych lub zielonych oliwek
– 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– świeże listki kolendry
Przygotowanie:
- Bataty dokładnie wyszoruj i osusz. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200o C. Bataty piecz przez 50-70 minut, w zależności od wielkości. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już miękkie, wbijając patyczek do szaszłyków w bataty. Moje spore bataty piekłam około 70 minut.
- W tym czasie przygotuj mięso.
- Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju. Jak się cebula zeszkli, dodaj mielone mięso wołowe i podsmaż całość, aż mięso przestanie być surowe.
- Do usmażonego mięsa dodaj łyżeczkę soli, kmin i kolendrę, pastę chilli, passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek i nieco pieprzu. Duś całość doprawiając w razie potrzeby. Pamiętaj, że przy słodkim ziemniaku mięso powinno mieć bardziej wyrazisty smak.
- Po upieczeniu bataty przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek, uważając, aby zostawić krawędzie szerokie na około 1 cm lub nieco więcej.
- Środki napełnij wołowiną i dodaj po 1 łyżce gęstej śmietany lub nieco mniej, jeśli bataty są mniejsze.
- Do batatów dodaj marynowane papryczki jalapeno, pokrojone czarne oliwki, świeże listki kolendry. Podawaj.
SMACZNEGO!