Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, bo robiłam placek z tego przepisu już naprawdę wiele razy i zawsze wracam do tego smaku, uznając, że wersje zjedzone w restauracjach często mu nie dorównują.
Być może zdziwi Cię dodatek białego wina do czerwonego mięsa, ale nie jest to przypadek, a celowy zabieg. Czerwone wino też będzie dobre, ale nieco odmieni smak gulaszu, a to właśnie dodatek białego wina zrobi ten niesamowity smak!
Do przygotowania placka utrzyj ziemniaki na tarce z małymi oczkami i dodaj niewiele jajka oraz niewiele mąki. Jeśli Twoje ziemniaki są bardzo wodniste to zanim dodasz dodatki po prostu je odciśnij, a efekt będzie zdecydowanie lepszy!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– zupa ogórkowa
– cordon bleu z kurczaka
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– przepis na ogórki kiszone
PLACEK PO WĘGIERSKU
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 50 minut
Składniki:
– 500 g wołowiny na gulasz
– 1 cebula + ćwiartka do placków
– 1 czerwona papryka
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 1 szklanka białego wina
– 1 łyżka papryki wędzonej
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 800 ml bulionu mięsnego lub z jarzyn
– 0,5 kg ziemniaków
– 1-2 jajka
– 3-4 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1-2 łyżki śmietany 18% na porcję
– natka pietruszki lub szczypior do posypania dania, możesz podać je też z listkami świeżej rukoli
Przygotowanie:
- Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki na gulasz. Cebulę posiekaj w półplasterki. Paprykę pokrój w kawałki podobnej wielkości jak wołowina.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Przy standardowej większej patelni zrób to na 2 razy, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.
- W garnku, w którym będziesz robić gulasz, podsmaż cebulę, po czym dodaj do nie paprykę. Jak warzywa się podsmażą, przekładaj do nich podsmażone mięso wołowe oraz dopraw wszystko solidną szczyptą soli, pieprzu, ostrej papryki, wędzonej papryki i słodkiej papryki. Dodaj też szczyptę tymianku i wymieszaj całość.
- Do garnka wlej passatę pomidorową oraz połowę porcji bulionu, z tej wskazanej w przepisie. Pozostały bulion zostaw do podlewania gulaszu, jak płyn będzie się redukował.
- Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś całość. Duś mięso aż stanie się miękkie, około 1,5 h, uzupełniając bulion i mieszając od czasu do czasu. Ostatnim razem zamiast bulionu wlej porcję białego wina – sos dostanie jeszcze więcej smaku.
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, zetrzyj też ćwiartkę cebuli. Bardzo dokładnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Wymieszaj z jajkiem i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżeczką soli oraz pieprzu.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Placki połóż na talerzach, ułóż na nich gulasz, trochę gęstej śmietany i posiekaną natkę pietruszki lub szczypior. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
11 comments
Kebab na cienkim z ostrym sosem lepszy
Wygląda bardzo apetycznie i mogę się założyć że smakuje super. Spróbuję dziś wykonać ten przepis, bo aż ślinka cieknie od samego patrzenia. Pozdrawiam! 🙂
Wołowina, sos tabasco, ostra papryka i BIAŁE wino? Coś tu nie pasuje 🙂
Pasuje i to idealnie. To własnie białe a nie czerwone wino nadaje odpowiedni smak 🙂
Powiem szczerze, że w blenderze nie 'tarlam’ nigdy ziemniaków ? Brzmi nieźle, aż nie mogę w to uwierzyć!!!
Warto dodać aby dolewać ciepłej wody aby mięso nie wyszło gumowe, tak to ok sprawdziłem pysznie wychodzi
bardzo się cieszę że smakowało 🙂
Łyżka tabasco ??? Serio ? Nie czuć nic innego jak ogień w buzi
Tak propozycje są dobrane prawidłowo. Gulasz wychodzi lekko pikantny, choć wiem że jest to kwestia indywidualna, każdy ma inny próg pikantnych potraw. Jeśli w ogóle nie jadasz ostro po prostu pomiń ten składnik w przepisie.
Dzięki za ten świetny przepis i zapraszam na mojego bloga 🙂
Chyba zrobię dziś wieczorkiem 😉