Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet nie chciałam się przyznawać, że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Trochę postawiłam go przed faktem i przed talerzem z gotowym daniem. I co? Było pysznie, co sam przyznał. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi, że jest to kiepskie danie, będzie smakowało i Wam :).
Być może zdziwi Cię dodatek białego wina do czerwonego mięsa, ale nie jest to przypadek a celowy zabieg. Czerwone wino też będzie dobre, ale nieco odmieni smak gulaszu, a to właśnie dodatek białego wina zrobi ten niesamowity smak!

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– zupa ogórkowa
– cordon bleu z kurczaka
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– przepis na ogórki kiszone
PLACEK PO WĘGIERSKU
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 50 minut
Składniki:
– 300 g wołowiny na gulasz
– 1 cebula + ćwiartka do placków
– pół czerwonej papryki
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 1 szklanka białego wina
– 1 łyżka sosu tabasco
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– gorąca woda
– 0,5 kg ziemniaków
– 1-2 jajka
– 3-4 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1-2 łyżki śmietany 18% na porcję
– natka pietruszki
Przygotowanie:
- Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki na gulasz. Cebulę posiekaj w średniej wielkości kostkę. Paprykę pokrój w kawałki podobnej wielkości jak wołowina.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Następnie dorzuć do mięsa pokrojoną cebulę oraz paprykę. Smaż około 2-3 minut.
- Dodaj passatę pomidorową i duś kilka minut. Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku, ostrą paprykę oraz sos tabasco. Jeśli przypraw będzie za mało, możesz zawsze doprawić jeszcze pod koniec duszenia.
- Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś danie. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę gorącej wody. Duś mięso aż stanie się miękkie, około 1,5 h. Ostatnim razem zamiast wody wlej porcję białego wina – sos dostanie jeszcze więcej smaku.
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Bardzo dokładnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Wymieszaj z jajkiem i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżeczką soli oraz pieprzu. Do masy doda jeszcze ćwiartkę startej na tarce cebuli.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Placki połóż na talerzach, ułóż na nich gulasz, trochę gęstej śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!



- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł






11 comments
Kebab na cienkim z ostrym sosem lepszy
Wygląda bardzo apetycznie i mogę się założyć że smakuje super. Spróbuję dziś wykonać ten przepis, bo aż ślinka cieknie od samego patrzenia. Pozdrawiam! 🙂
Wołowina, sos tabasco, ostra papryka i BIAŁE wino? Coś tu nie pasuje 🙂
Pasuje i to idealnie. To własnie białe a nie czerwone wino nadaje odpowiedni smak 🙂
Powiem szczerze, że w blenderze nie 'tarlam’ nigdy ziemniaków ? Brzmi nieźle, aż nie mogę w to uwierzyć!!!
Warto dodać aby dolewać ciepłej wody aby mięso nie wyszło gumowe, tak to ok sprawdziłem pysznie wychodzi
bardzo się cieszę że smakowało 🙂
Łyżka tabasco ??? Serio ? Nie czuć nic innego jak ogień w buzi
Tak propozycje są dobrane prawidłowo. Gulasz wychodzi lekko pikantny, choć wiem że jest to kwestia indywidualna, każdy ma inny próg pikantnych potraw. Jeśli w ogóle nie jadasz ostro po prostu pomiń ten składnik w przepisie.
Dzięki za ten świetny przepis i zapraszam na mojego bloga 🙂
Chyba zrobię dziś wieczorkiem 😉