Placek po węgiersku

Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet ie chciałam się przyznawać że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Trochę postawiłam go przed faktem i przed talerzem z gotowym danie. I co? Było pysznie, co sam przyznał. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi że jest to kiepskie danie, będzie smakowało i Wam.

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– przepis na ogórki kiszone

PLACEK PO WĘGIERSKU

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 50 minut

Składniki:
– 300 g wołowiny na gulasz
– 1 cebula
– pół czerwonej papryki
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 1 szklanka białego wina
– 1 łyżka sosu tabasco
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– woda
– 0,5 kg ziemniaków
– 1-2 jajka
– 3-4 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1-2 łyżki śmietany 18% na porcję
– natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki na gulasz. Cebulę posiekaj w średniej wielkości kostkę. Paprykę pokrój w kawałki podobnej wielkości jak wołowina.
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Następnie dorzuć do mięsa 2/3 pokrojonej cebuli oraz paprykę. Smaż ok 2-3 minut. Dodaj teraz passatę pomidorową i połowę wina i duś kilka minut. Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku, paprykę oraz Tabasco, jeśli przypraw będzie za mało możesz zawsze doprawić jeszcze pod koniec duszenia.
  3. Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś danie. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę wody. Duś mięso aż stanie się miękkie, około 1,5 h. Ostatnim razem zamiast wody wlej resztę białego wina – sos dostanie jeszcze więcej smaku.
  4. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż je do blendera razem z 1/3 cebuli która Ci została oraz jajkiem/jajkami. Zblenduj na jednolitą masę i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżeczką soli oraz pieprzu.
  5. Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Ja wykorzystałam mniejszą patelnię i usmażyłam placki o jej wielkości.
  6. Placki połóż na talerzach, połóż na nie gulasz, na wierzchu trochę gęstej śmietany i posyp grubo posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.

SMACZNEGO!

A do tego polecam:
tatar wołowy

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Placek po węgiersku
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 40 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Martyna

    Opublikowane 06/12/2017

    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie i mogę się założyć że smakuje super. Spróbuję dziś wykonać ten przepis, bo aż ślinka cieknie od samego patrzenia. Pozdrawiam! 🙂

  • silVer

    Opublikowane 11/01/2018

    Odpowiedz

    Wołowina, sos tabasco, ostra papryka i BIAŁE wino? Coś tu nie pasuje 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 11/01/2018

      Pasuje i to idealnie. To własnie białe a nie czerwone wino nadaje odpowiedni smak 🙂

  • Alina

    Opublikowane 14/01/2018

    Odpowiedz

    Powiem szczerze, że w blenderze nie ‚tarlam’ nigdy ziemniaków ? Brzmi nieźle, aż nie mogę w to uwierzyć!!!

  • Kamil

    Opublikowane 15/01/2018

    Odpowiedz

    Warto dodać aby dolewać ciepłej wody aby mięso nie wyszło gumowe, tak to ok sprawdziłem pysznie wychodzi

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 16/01/2018

      bardzo się cieszę że smakowało 🙂

  • Karolina

    Opublikowane 03/02/2018

    Odpowiedz

    Łyżka tabasco ??? Serio ? Nie czuć nic innego jak ogień w buzi

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 04/02/2018

      Tak propozycje są dobrane prawidłowo. Gulasz wychodzi lekko pikantny, choć wiem że jest to kwestia indywidualna, każdy ma inny próg pikantnych potraw. Jeśli w ogóle nie jadasz ostro po prostu pomiń ten składnik w przepisie.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffiny piernikowe

Muffiny raczej rzadko przygotowuje się na święta, jednak jest to doskonały przepis na ten przedświąteczny czas, kiedy to wszystko pachnie...

Zamknij