Genialny pomysł na pyszną burratę. Chrupiąca skorupka, lekko ciągnące pod wpływem ciepła smażenia obrzeże i ten genialny rozpływający się w ustach środek.
Burratę podałam na aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem i chilli, z kromkami domowego chleba. Ale bagietka też będzie pasowała idealnie do tej potrawy!

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na kolacje:
Pieczony bakłażan z kozim serem
Sałatka z halloumi i hummusem
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Smażony ser feta z miodem
Duszony bakłażan z pomidorami
Pieczone bataty z jogurtem i miętą
Burrata z pomidorami i szynką parmeńską
SMAŻONA BURRATA Z SOSEM POMIDOROWYM
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 1 ser burrata
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– 3-4 łyżki grubszej bułki tartej lub panierki typu panko
– 100-150 ml passaty pomidorowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka chilli (zależnie od Twoich preferencji)
– 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa lub olej do smażenia burraty
– 1 łyżeczka balsamico (opcjnalnie)
– listki świeżej bazylii
– sól, pieprz
– pieczywo do podania (kromki opiekanej bagietki lub innego rodzaju chleba)
Przygotowanie:
- Burratę wyjmij z opakowania bardzo delikatnie aby się nie porwała i osusz na papierowym ręczniku.
- Na talerzyki wyłóż mąkę i bułkę tartą lub panko. W głębszej misce rozkłóć jajko, dodaj do niego nieco soli i pieprzu i wymieszaj.
- Burratę obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. I jeszcze raz ponownie w jajku i bułce tartej aby zrobić grubszą skorupkę. Tak przygotowaną burratę połóż na małym talerzyku i włóż na 15 minut do zamrażarki. Możesz wykorzystać do tego talerzyk po bułce tartej.
- W tym czasie przygotuj sos. Na odrobinie oliwy podsmaż krótko drobno posiekany czosnek, dodaj passatę, dopraw solą i pieprzem i dodaj chilli. Gotuj przez kilka minut aż sos nabierze smaku.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i na gorącym tłuszczu podsmaż burratę. Proces smażenia jest krótki, około 2 minut z każdej strony.
- Na talerz dodaj sos, na nim połóż usmażoną burratę, listki bazylii, odrobinę sosu balsamico (opcjonalnie), świeżo mielony pieprz. Podawaj z kromkami świeżego lub grillowanego pieczywa.
SMACZNEGO!


Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!






2 comments
Pycha! Oryginalne i pyszne, polecam
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem – panierka odpadała na patelni, burata rozjechała się jak jajo sadzone … echh o kant potłuc takie przepisy…