Tak to jest makaron, choć przypomina nieco risotto, ma pewne wspólne elementy w przygotowaniu ale nadal smakuje makaronem. To takie idealne kombo i będzie smakowało nawet osobie, która za risotto nie przepada!
Zajrzyj też do innych przepisów:
– risotto z krewetkami
–Risotto z pieczarkami i groszkiem
– Risotto ze szparagami
Jeśli lubicie włoskie dania i makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON ORZO Z KREWETKAMI
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 20-30 krewetek
– 250 g makaronu orzo
– 2 drobno posiekane szalotki
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 150 ml białego wytrawnego wina
– około 700 ml bulionu warzywnego
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– sok i skórka z 1 cytryny
– sól i pieprz
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Bulion podgrzej, powinien być gorący.
- W misce wymieszaj krewetki, 2 łyżki oliwy z oliwek, płatki chilli, skórkę z cytryny, po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20-30 minut.
- Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę/szalotkę i pozostały czosnek na łyżce oliwy. Cebula powinna się zeszklić. Dodaj wtedy masło, rozpuść i dodaj suchy makaron. Podsmaż przez kilka minut.
- Makaron zalej białym winem i gotuj około 2 minut do wchłonięcia, a następnie dodaj 3/4 przygotowanego gorącego bulionu i gotuj kolejne 12 minut.
- Od czasu do czasu mieszaj makaron i kontroluj ilość płynu. Jak zacznie go brakować to dolej pozostały bulion.
- Po tym czasie do makaronu dodaj krewetki, przykryj całość pokrywką i gotuj około 4-5 minut aż krewetki się ugotują. Na sam koniec dodaj parmezan oraz sok z cytryny, wymieszaj
- Przekładaj makaron na talerze, posyp natką pietruszki i jeśli masz ochotę dodatkowym parmezanem. Podawaj od razu.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Przepyszne! Idealne dla kazdego fana krewetek. Polecam 🙂