Pstrąga w całości po wypatroszeniu można ptzygotowac na wiele sposobów. Bardzo lubię pstrągi pieczone, ale tym razem zdecydowałam się na wersję smażoną. Do ryby możecie podać dowolną sałatkę i ziemniaki lub ryż.
Pyszne dania z ryb:
– kotlety rybne
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2 średnie pstrągi
– 1 cytryna
– garść świeżych ziół: tymianek, koperek, natka pietruszki, bazylia
– sól i pieprz
– kilka łyżek mąki do obtoczenia ryby
Przygotowanie:
Rybę przygotujcie min 1h wcześniej, dodając do środka zioła i plasterki cytryny, oraz nacierając obficie solą i pieprzem. Wstawcie do lodówki.
Bezpośrednio przez smażeniem obtoczcie w mące. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju roślinnego, ryby włóżcie delikatnie kiedy będzie już gorący. Smażcie ok 8 min z każdej strony na dość dużym ogniu. Przewracajcie delikatnie aby ryba zachowała swój kształt.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami