Ta potrawa pochodzenia francuskiego doskonale nadaje się na codzień i na przyjęcia. Jeśli użyjecie wino które lubicie potrawa przyjmie jego smak i będzie wykwintnym posiłkiem który pokochają wszyscy.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– boeuf strogonow
– boeuf bourguignon
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– tatar wołowy
Przygotowanie: 2H
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 60 dag mięsa wołowego na gulasz
– 2-3 marchewki
– 1-2 pietruszki
– 3 łodygi selera naciowego
– 500 ml bulionu lub rosołu
– 500 ml czerwonego wina półwytrawnego lub wytrawnego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– garść natki pietruszki
– sól, pieprz, 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Na odrobinie oleju w dużym garnku poddusić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę mięso. Podsmażyć z każdej strony. Do podsmażonego mięsa dodać bulion, doprawić łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu, wrzucić 3 liście laurowe. Dusić na średnim ogniu ok 1h.
Do duszącego się mięsa dodać warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i selera. Dolać połowę wina i dusić pilnując aby w gulaszu był stale płyn.
Po ok 1,5 h mięso powinno się zrobić bardziej miękkie. Dodajcie wtedy resztę wina, koncentrat, doprawcie do smaku. Gotujcie do zredukowania płynu (sos powinien nieco zgęstnieć). Przed podaniem posypcie natką pietruszki.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2014/01/gulasz6.jpg)
![gulasz5](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2014/01/gulasz5.jpg)
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2014/01/gulasz1.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
7 comments
wygląda pysznie, lubię takie jednogarnkowe dania
Mniam! Moj maz uwielbia wolowine. Musze mu to danie przygotowac 🙂
A gdzie papryka??? Gulasz bez papryki to porazka.
nie każdy gulasz wymaga papryki, w tym przepisie celowo jej nie ma. Oczywiści możesz zrobić gulasz tak jak lubisz.
Gesslerowa to chyba by sie powiesila.Jak moze byc Gulasz bez papryki?Ja robie Gulasz z winem i z paprykä.Jest pyszny.
Tak jak napisałam wcześniej, zrób tak jak lubisz a innym pozostaw wybór własnego dobierania smaków i ulubionych przypraw do dań.
Dzień dobry,
Przepis fajny, tylko chaotycznie napisany. Po godzinie duszenia na średnim ogniu dodałem warzywa i wino, po duszeniu przez kolejne 1.5h dodałem resztę wina u czekałem aż się zredukuje… A potem patrzę że czas przygotowania 1h 40min…