Gulasz wołowy z czerwonym winem

Ta potrawa pochodzenia francuskiego doskonale nadaje się na codzień i na przyjęcia. Jeśli użyjecie wino które lubicie potrawa przyjmie jego smak i będzie wykwintnym posiłkiem który pokochają wszyscy.

Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
–  boeuf strogonow
– boeuf bourguignon
wołowina duszona w ciemnym piwie
zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
tatar wołowy

Przygotowanie: 2H
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 60 dag mięsa wołowego na gulasz
– 2-3 marchewki
– 1-2 pietruszki
– 3 łodygi selera naciowego
– 500 ml bulionu lub rosołu
– 500 ml czerwonego wina półwytrawnego lub wytrawnego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– garść natki pietruszki
– sól, pieprz, 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Na odrobinie oleju w dużym garnku poddusić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę mięso. Podsmażyć z każdej strony. Do podsmażonego mięsa dodać bulion, doprawić łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu, wrzucić 3 liście laurowe. Dusić na średnim ogniu ok 1h.
Do duszącego się mięsa dodać warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i selera. Dolać połowę wina i dusić pilnując aby w gulaszu był stale płyn.
Po ok 1,5 h mięso powinno się zrobić bardziej miękkie. Dodajcie wtedy resztę wina, koncentrat, doprawcie do smaku. Gotujcie do zredukowania płynu (sos powinien nieco zgęstnieć). Przed podaniem posypcie natką pietruszki.
SMACZNEGO!

gulasz5

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Gulasz wołowy z czerwonym winem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 19/06/2018

      nie każdy gulasz wymaga papryki, w tym przepisie celowo jej nie ma. Oczywiści możesz zrobić gulasz tak jak lubisz.

  • Robert

    Opublikowane 19/06/2018

    Odpowiedz

    Gesslerowa to chyba by sie powiesila.Jak moze byc Gulasz bez papryki?Ja robie Gulasz z winem i z paprykä.Jest pyszny.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 19/06/2018

      Tak jak napisałam wcześniej, zrób tak jak lubisz a innym pozostaw wybór własnego dobierania smaków i ulubionych przypraw do dań.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!