Ze względu na brak czasu, coraz rzadziej decyduję się na przygotowywanie pracochłonnych przetworów na zimę. W ostatnich latach robię tylko trochę dżemów, ogórki i tyle. Domowa spiżarka nie jest wypełniona po brzegi, resztę zapasów uzupełniam na bieżąco podczas zakupów z produktów gotowych. Ale mam postanowienie, więcej domowych przetworów zagości w moim domu w tym roku. Wczoraj zrobiłam ogórki z chilli, przede mną jeszcze przecier pomidorowy i dyniowe puree.
A jak by tak przyśpieszyć czas przygotowania na przykład soku malinowego zminimalizować i uprościć, a do tego wycisnąć z owoców ile się da. Ułatwić to zadanie może Wam wyciskarka wolnoobrotowa. Dzięki jej budowie wyciśniecie warzywa i owoce na niższych obrotach, przez co o wiele dokładniej niż w tradycyjnej sokowirówce, a Wasz sok będzie bardziej gęsty i dużo bardziej bogaty w witaminy i błonnik.
Ja wybrałam wyciskarkę wolnoobrotowa Blaupunkt SJV-601, kierując się łatwością obsługi, estetyką wykonania i mocą (wyciskarka ma moc 400 W). Bardzo dobrze wykonane elementy, a do tego łatwe składanie i rozkładanie do mycia, to jej olbrzymie zalety. Zobaczcie wybór wyciskarek wolnoobrotowych w sklepie Sferis.pl.
Zanim pokażę Wam jak w szybki sposób zrobić sok malinowy na zimę z wyciskarką wolnoobrotową, mam dla Was jeszcze niesamowitą niespodziankę. Jest nią konkurs „W Babie Lato Nagradzanie” organizowany przez Sferis.pl. Aby wziąć udział w konkursie i wygrać jedną z nagród należy wykonać zadanie konkursowe 🙂
Babie lato to piękne i słoneczne wrześniowe dni. Nie siedźcie w domu! Wykorzystajcie je i pokażcie jak bawicie się w swoim ogrodzie na zakończenie lata. Wystarczy, że opublikujecie zdjęcie w komentarzu pod postem konkursowym na Facebooku lub na Instagramie! Koniecznie pamiętajcie o hasztagu #SferisBabieLato.
Zachęcam gorąco do udziału 🙂 NAGRODY: Miejsce 1: Wyciskarka wolnoobrotowa do owoców i warzyw GOTIE, Miejsce 2: Suszarka do grzybów i owoców Ravanson, Miejsce 3: Zaparzacz BIALETTI.
Sok malinowy na zimę
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 2,5 kg malin
– 800 g cukru
Przygotowanie:
- Maliny umyjcie i wyciśnijcie z nich sok z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej. Maliny dają bardzo dużo soku, a wyciskarka odrzuci Wam od razu pestki z owoców, które zwykle przeciera się przez sito. Sok wyjdzie dość gęsty, ale użyjecie go wtedy mniej do napoju lub zimowej herbaty.
- Wyciśnięty sok wlejcie do garnka, dodajcie cukier i zagotujcie. Z podanych ilości przygotujecie około 2-2,5 l soku malinowego.
- Gotowy gorący sok wlejcie do butelek, szczelnie zamknijcie i przechowujcie w ciemnym chłodnym miejscu.
*Wpis powstał we współpracy z marką Sferis.pl.
Zobacz też przepisy:
– ogórki z chilli
5 comments
Konkurs dla szczęśliwców posiadających ogród (albo chociaż znajomych z ogrodem) 🙁
Poszukaj znajomych lub zrób zdjęcia nawet w parku 🙂 Warto bo nagrody są super 😉
Chętnie powalcze dla swojej rodziny . Chciałbym zapytać do kiedy trwa konkurs?
Jeśli jesień i zima smakują takim syropem to ewentualnie mogą przyjść… 😉 A ogórki z chilli i i dyniowe puree to doskonały pomysł!
Hej! Rzeczywiście bardzo banalny przepis. zabieram się właśnie do malinek i zastanawia mnie czy na pewno nie jest konieczna pasteryzacja?