Kaczka teriyaki

Prosty i naprawdę smaczny obiad który nie należy do najtrudniejszych. A warto go zrobić i podać z makaronem sojowym lub ryżem, choć super będzie smakowała także jako dodatek do pieczywa, możecie z nią zrobić pyszną orientalną kanapkę.

Polecam Wam także inne przepisy:
kaczka z pigwą
pierogi z kaczką
rosół z kaczki
ragu z kaczki
– przepis na gnocchi
– domowy makaron

Przygotowanie: 40 minut + marynowanie
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 2 piersi kacze
– 2 łyżki sosu teriyaki
– 1 łyżka sosu sojowego jasnego
–  łyżeczka płynnego miodu
– makaron sojowy, ryżowy lub ryż do podania
– ugotowany brokuł, inne warzywa lub surówka z kiełków fasoli mung
– świeża kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę).
  2. Kaczkę zamarynuj w mieszance sosu teriyaki, miodu i sosu sojowego. Natrzyj nim piersi z obu stron i pozostaw na minimum 30 minut lub dłużej.
  3. Kaczkę połóż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu. Ze skóry wytopi się spora ilość tłuszczu. Kiedy skórka będzie już chrupiąca odwróć kaczkę i smaż po drugiej stronie do lekkiego zrumienienia.
  4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z patelni odlej większość tłuszczu, i wstaw obsmażone piersi do piekarnika na 8-13 minut w zależności od wielkości piersi czy stopnia wysmażenia jaki chcecie uzyskać. Jeśli Twoja patelnia nie ma plastikowych elementów możesz kacze piersi włożyć do piekarnika na patelni, w przeciwnym razie użyj naczynia żaroodpornego, które musisz rozgrzać razem z piekarnikiem.
  5. Po wyjęciu kaczki z piekarnika połóż ją na na desce do krojenia lub talerzu i pozwól odpocząć przez 5 minut.
  6. Podawaj kaczkę pokrojoną w grubsze plastry z makaronem sojowym lub ryżem, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówki z kiełków fasoli mung.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kaczka teriyaki
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ogórki z chilli

Te doskonałe ogórki znam już od wielu lat, ale ostatnio przypomniała mi je sąsiadka. To dzięki niej zrobiłam ogórki w...

Zamknij