Kurczak z cytryną i lawendą

Francuskiej kuchni nadal się uczę i próbuję, to dużo delikatniejsze smaki ale pełne harmonii i zaskakujących nut. tak też jest i w przypadku mojego nowego kurczaka. Zaskakujący dodatek lawendy daje niesamowity smak. Pamiętaj jednak aby nie dodać lawendy za dużo, ciekawa nuta może się bowiem zamienić w nutę mydlaną 😉

Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
orientalne skrzydełka z kurczaka
pikantne skrzydełka z kurczaka
–  jak idealnie usmażyć kurczaka
sataye z kurczaka
kurczak na butelce piwa
szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
kurczak z kwiatami cukinii
przepis na kurczaka z KFC
kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
kotlet schabowy
młoda kapusta

Kurczak z cytryną i lawendą

PRZYGOTOWANIE: 50 minut + marynowanie do 4 h

Składniki:
– 1 cały kurczak lub 6-8 podudzi z kurczaka (mogą być też inne części)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki suszonej lawendy (możesz też użyć świeżych gałązek)
– 4 łyżki oliwy
– 4 łyżki miodu płynnego
– 2 gałązki tymianku
– 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok z owocu. Wymieszaj oliwę, miód, utartą w moździerzu lawendę, sok i skórkę z cytryny, tymianek.
  2. Zamarynuj kurczaka w przegotowanej marynacie. Najłatwiej to zrobić z wykorzystaniem specjalnej torebki strunowej, ale możesz marynować także w pojemniku do żywności.
  3. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do lodówki na 30 minut do 4 h.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka, oprósz go solą i wstaw do piernika na 45 minut. W połowie pieczenia obróć kurczaka na drugą stronę.
  5. Podawaj kurczaka z dodatkami. Idealnie pasują młode ziemniaki lub ziemniaczane gratin, oraz zielona sałata z sosem winegret.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kurczak z cytryną i lawendą
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną – gratin ziemniaczane

Czasem zastanawiam się jak urozmaicić mój tradycyjny obiad, aby nie podawać klasycznych ziemniaków a coś lepszego, ale nadal prostego do...

Zamknij