Tacos to jeden z moich pierwszych wyborów jak mam ochotę na danie kuchni meksykańskiej. Robię je sama, przygotowując proste ciasto na placki i robiąc je na suchej patelni tuż przed podaniem. Na placki każdy nakłada swoje ulubione dodatki, dlatego lubię jak jest ich sporo i mamy wybór. A z tego co pozostało możesz zrobić następnego dnia burrito, quesadillę lub pyszną sałatkę.
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– tacos z tofu
– nachos z kurczakiem
– falafel
– chilli con carne z dynią
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TACOS Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki kurczak:
– 600-700 g piersi z kurczaka
– 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sos typu tabasco do smaku
Składniki kukurydziane tortille:
– 85 g mąki kukurydzianej
– 85 g mąki pszennej
– 100 ml gotowanej wody (100 stC)
– szczypta sody
– 25 g miękkiego masła
Składniki guacamole:
– 2 dojrzałe owoce awokado
– 1 limonka
– pół czerwonej cebuli
– 1 papryczka chili
– świeżo mielony pieprz, sól
Dodatki do tacos:
– salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory z czerwoną cebulą
– marynowane jalapeno
– kwaśna śmietana
– inne: świeża kolendra, rzodkiewka, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne
Przygotowanie:
- TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut.
- KURCZAK: Mięso drobno posiekaj. Wymieszaj przyprawy i dodaj je do mięsa, wymieszaj dokładnie aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż kurczaka aż ten pięknie się zezłoci i będzie odrobinę mocniej podsmażony.
- GUACAMOLE: Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmij do miseczki cały miąższ. Awokado skrop sokiem wyciśniętym z limonki i wymieszaj. Za pomocą widelca rozdrobnij awokado na jednolitą pastę. Dodaj do awokado bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywierającą powłokę) po minucie z każdej strony.
- Placki do tacos smaż na bieżąco, podawaj je z przygotowanym kurczakiem, guacamole i dodatkami. Danie najlepiej jeść rękami.
SMACZNEGO!