Już nie raz pokazywałam Wam jak w prosty sposób zrobić domowe sushi. Tym razem wpis, który nie jest przepisem a wpisem poradnikowym jak zrobić temaki sushi, czyli efektowne rożki. W poniższym tekście znajdziesz przekierowanie do mojego sprawdzonego przepisu na ryż do sushi, który zawsze się udaje. Ta porcja ryżu wystarczy na porcję obiadową dla 2 osób.
Zobacz też przepis na domowe sushi wraz z mnóstwem porad i wskazówek.
TEMAKI SUSHI – ROŻKI SUSHI
Składniki temaki:
– ryż do sushi
– płaty nori
– dodatki: świeża ryba np. łosoś, sałata, majonez, serek typu Philadelphia, świeże lub gotowane krewetki, paluszki krabowe, inne
GARŚĆ PORAD I INSTRUKCJA
- Sprzęt do robienia sushi – do przygotowania domowego sushi i temaków potrzebujesz kilku sprzętów. W pierwszej kolejności musisz zrobić ryż do sushi, do czego potrzebujesz garnka, sitka i właściwie tyle. Musisz mieć także pod ręką duży ostry nóż i szklankę z wodą aby zwilżyć ręce i końcówkę płatu nori
- Przygotowanie ryżu – opisuję dokładnie ten proces we wpisie ryż do sushi.
- Składniki niezbędne do zrobienia domowego sushi – poniżej lista niezbędnych i opcjonalnych składników, które musisz mieć do przygotowania domowego sushi: płaty nori do zawijania, świeża ryba: łosoś, krewetka, tuńczyk, inne, opcjonalnie jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi.
- Krojenie składników – do przygotowania temaków maków pokrój rybę w kilkucentymetrowe cienkie paski, podobnie przygotuj pozostałe składniki.
- Zawijanie temaków – Listki nori przekrój na pół, z każdego zrobisz dwa temaki. Na dolnej części mniej więcej do połowy połóż porcję ryżu, ryż możesz posmarować serkiem lub majonezem, położyć porcję sałaty i dodatki. Od dolnego lewego rogu zacznij zwijać rożek. Na moich zdjęciach zobaczysz jak to zrobić. Końcówkę nori gdzie nie ma ryżu posmaruj wodą i zwiń rożek do końca dociskając nori aby zamknąć dolną część w pełny rożek.
- Podanie sushi i przechowywanie – Podawaj z dodatkiem sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego imbiru.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Temaki sushi - rożki sushi
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
7 Review(s) Based on