Już po raz kolejny wykorzystuję i pokazuję Wam na blogu mój sposób na niesamowicie pyszne, miękkie, delikatne i aromatyczne żeberka. najlepsze jest to, że wystarczy je doprawić, wstawić do piekarnika i robią się niemal same, czyli idealnie.
Podobne przepisy na pyszne obiadowe dania:
– azjatyckie żeberka
– gratin ziemniaczane
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– kotlet schabowy
– kotlet schabowy
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
ŻEBERKA BARBECUE
PRZYGOTOWANIE: 2 h
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 600 g surowych żeberek – najlepiej jeden większy pas żeberek
– 3 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka soli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 6-8 łyżek sosu barbecue (gotowego lub domowego sosu barbecue)
– pół szklanki wody
Propozycja podania: kukurydziane tortille, pomidory, czerwona cebula, awokado lub guacamole, kwaśna śmietana, ugotowana kukurydza, rukola, świeża kolendra. Możesz tak jak ja przygotować taki meksykański zestaw.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 170 st C.
- W miseczce połącz brązowy cukier, 1 łyżkę soli i pozostałe przyprawy.
- Blachę do pieczenia wyłóż podwójną folią aluminiową, tak aby wyściełać całe dno. Jeśli twoje arkusze folii są węższe niż blacha to na spód dodaj jeszcze arkusz papieru do pieczenia a później folię na zakładkę, koniecznie podwójnie. Na folii połóż żeberka tak, aby część z większą ilością mięsa znalazła się na górze i wetrzyj w nie na górze przygotowane przyprawy. Wlej też na spód pół szklanki wody.
- Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry, na następnie połącz brzegi tworząc zamkniętą poduszkę.
- Żeberka piecz przez 1h i 40 minut bez odkrywania folii.
- Po upłynięciu czasu wyjmij żeberka, odkryj górną część folii. Przewróć żeberka na drugą stronę i za pomocą pędzla kuchennego nanieś sos barbecue najpierw na tą część żeberek. Następnie odwróć je i nanieś sporą ilość sosu na żeberka. Do tej czynności wykorzystasz około 4 łyżek sosu, 2 kolejne łyżki póki co zachowaj.
- Już bez przykrywania folią wstaw żeberka do piekarnika rozgrzanego do 210 st C na 8-10 minut, aby żeberka się przypiekły.
- Po wyjęciu przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu barbecue.
- Żeberka możesz podawać z dowolnymi dodatkami. Moja propozycja to meksykański zestaw z opiekanymi kukurydzianymi tortillami, awokado, pomidorkami, kukurydzą. Wszystko ładnie układam, najlepiej bez tortilli, te podpiecz w piekarniku i trzymaj zawinięte w folię aluminiową aby były ciepłe.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
4 comments
Żeberka wyszły genialne! Nigdy wcześniej nie przygotowywałam tego mięsa, bo wydawało mi się niesmaczne (mąż też nie lubił), ale zostały mi po zrobieniu kwaśnicy i pomyślałam, że przepis jest tak prosty, że spróbuję. To był pierwszy raz, kiedy mi i mojej rodzinie smakowały żeberka, dlatego ten przepis już na stałe zagości w mojej kuchni. Dziękuję i pozdrawiam.
Fantastycznie, super że smakowały. Też je bardzo lubię i wiem dlaczego tak wszystkim smakują 🙂
Nie lubię żeberek, ale na takie bym się skusiła. Mój mąż byłby zadowolony z takiego dania.
Żeberka wychodzą fantastycznie, nie miałam imbiru więc zwyczajnie go nie dodałam. Robiłam z tego przepisu już dwa razy. Palce lizać!!!
Dzisiaj próbuje skrzydełek w tym sosie 🙂