Słyszeliście o boeuf bourguignon? To francuskie danie znamy m.in. dzięki Julii Child. Dzięki dodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go podać? Wystarczą klasyczne ziemniaki, pure lub francuska bagietka. Dodatkowo miks sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach.
Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– boeuf strogonow
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– pad thai z kurczakiem
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– tatar wołowy
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– młoda kapusta
Przygotowanie: ok 3,5 h
Ilość porcji: 3-4 porcje
Składniki:
– 800 g wołowiny pokrojonej w kostkę o boku ok. 3 cm
– 2 łyżki oleju
– 300 ml czerwonego wytrawnego wina
– 300 ml bulionu wołowego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 duża cebula
– 1 duża marchewka
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– 200 g małych pieczarek
– pół szklanki marynowanych cebulek
– sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku ok 3-4 centymetrów. Wołowinę usmażcie na oleju w 2 częściach, położenie takiej ilości mięsa na patelni spowoduje że się udusi a nie usmaży. Wołowina powinna być obsmażona z każdej strony, wystarczy aż zrobi się szara i nie będzie widać surowych elementów.
- W czasie smażenia pokrój marchewkę w półplasterki, pora umyj, pozbaw zielonej części i pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę.
- Po usmażeniu mięsa na tej samej patelni podsmaż warzywa – marchewkę, pora i cebulę. Dodaj do warzyw 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Jeśli smażysz na dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem.
- Do usmażonych warzyw dodaj mięso, gorący bulion oraz czerwone wino. Dodaj także koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz aby sos był bardziej gęsty, na tym etapie możesz dać także 2 łyżki mąki pszennej
- Tak przygotowany gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piecz przez 2h.
- Pieczarki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Po 2 h od startu pieczenia dodaj podsmażone pieczarki i marynowane cebulki. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 180 st C i piecz jeszcze 30 minut.
- Tak przygotowany gulasz podawaj z puree ziemniaczanym, pieczywem i sałatką.
SMACZNEGO
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami





