Boeuf bourguignon

Słyszeliście o boeuf bourguignon? To francuskie danie znamy m.in. dzięki Julii Child. Dzięki dodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go podać? Wystarczą klasyczne ziemniaki, pure lub francuska bagietka. Dodatkowo miks sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach.

Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
–  boeuf strogonow
wołowina duszona w ciemnym piwie
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
młoda kapusta

Przygotowanie: ok 3,5 h

Ilość porcji: 3-4 porcje

Składniki:

– 800 g wołowiny pokrojonej w kostkę o boku ok. 3 cm
– 2  łyżki oleju
– 300 ml czerwonego wytrawnego wina
– 300 ml bulionu wołowego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 duża cebula
– 1 duża marchewka
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– 200 g małych pieczarek
– pół szklanki marynowanych cebulek
– sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku ok 3-4 centymetrów. Wołowinę usmażcie na oleju w 2 częściach, położenie takiej ilości mięsa na patelni spowoduje że się udusi a nie usmaży. Wołowina powinna być obsmażona z każdej strony, wystarczy aż zrobi się szara i nie będzie widać surowych elementów.
  2. W czasie smażenia pokrój marchewkę w półplasterki, pora umyj, pozbaw zielonej części i pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Po usmażeniu mięsa na tej samej patelni podsmaż warzywa – marchewkę, pora i cebulę. Dodaj do warzyw 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Jeśli smażysz na dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem.
  5. Do usmażonych warzyw dodaj mięso, gorący bulion oraz czerwone wino. Dodaj także koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz aby sos był bardziej gęsty, na tym etapie możesz dać także 2 łyżki mąki pszennej
  6. Tak przygotowany gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piecz przez 2h.
  7. Pieczarki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Po 2 h od startu pieczenia dodaj podsmażone pieczarki i marynowane cebulki. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 180 st C i piecz jeszcze 30 minut.
  8. Tak przygotowany gulasz podawaj z puree ziemniaczanym, pieczywem i sałatką.

SMACZNEGO

 

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Boeuf bourguignon
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik z kajmakiem

Kilka razy robiłam już różne serniki z dodatkiem kajmaku. Idealny wyszedł sernik pieczony w kąpieli wodnej gdzie kajmak był w...

Zamknij