To już moje kolejne podejście do tortu tiramisu, wcześniejsze nie były do końca udane. A już tak mam, jeśli nie jestem zadowolona z efektu dania ono nigdy nie pojawi się na tym blogu, przepisu nigdy nie zobaczycie dopóki w 100% nie będę go pewna. I tak po kolejnych próbach powstał ten pyszny torcik dla wielbicieli deseru tiramisu.
Pamiętajcie o tym, że to tort. Trzeba zatem zrobić bardziej zwarty krem, będzie to deser nieco inny w formie ale bardzo podobny w smaku. Wiem jedno, na pewno będzie Wam smakował!
Polecam Wam także przepisy:
Tort czekoladowy z malinami
Tort piernikowy
Tort czekoladowy z owocami leśnymi
Beza z owocami – Tort Pavlova
Tort z nutellą i truskawkami
Tort wiśniowy
Tort bezowy z malinami
– najlepsze ciasto marchewkowe
TORT TIRAMISU
Przygotowanie: 2 h + chłodzenie
Składniki biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków)
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki krem:
- 600 g śmietany 36%
- 750 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 szklanka mocnej czarnej kawy
- 70-80 ml likieru amaretto
- kilka łyżek kakao
- opcjonalnie trochę gorzkiej czekolady do posypania na górze
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C
- Biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka w misie miksera ubijaj aż staną się sztywne, wtedy w mniej więcej 3 porcjach dodaj cukier i dalej miksuj aby piana stała się jednolita i świecąca. Do tak ubitej piany dodawaj po 1 żółtku i krótko miksuj. Na sam koniec dodaj przesianą mąkę i już bardzo krótko zmiksuj, aby całość nie opadła.
- Okrągłą blachę o przekroju 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dole, boków nie smaruj niczym. Wlej na blaszkę ciasto i lekko wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw w blaszce aż całkowicie wystygnie. Zanim przejdziesz do kolejnych czynności biszkopt musi być zimny. Możesz zatem zaplanować upieczenie go rano albo dnia poprzedniego 🙂
- Zaparz kawę i dodaj do niej amaretto. Jeśli zapytacie mnie jaką kawę należy użyć, raczej wykluczyłabym kawę rozpuszczalną, moim zdaniem najlepsza będzie mocna kawa z ekspresu.
- Do miski dodaj śmietanę, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut. Kremu będzie dość dużo, ale tyle potrzebujesz do przełożenia i udekorowania tortu.
- Biszkopt przekrój na 3 mniej więcej równe blaty. Mój górny wyszedł najcieńszy, ale mam nadzieję, że Ty poradzisz sobie z tym zadaniem jeszcze lepiej.
- Na talerzu lub paterze połóż delikatnie dolny blat. Blat nasącz kawą z amaretto, rozlewając płyn za pomocą łyżki.
- Przyszedł czas na położenie porcji kremu, rób to bardzo delikatnie bo biszkopt może się rwać, a następnie rozsmaruj na równą warstwę. Na kremie możesz rozsypać za pomocą sitka cienką warstwę kakao, ale nie jest to konieczne przy dolnych warstwach, możesz to zrobić tylko na górze.
- Podobnie po stępuj z kolejnymi warstwami, nasączając biszkopt, kładąc krem.
- Podpowiedź: jeśli chcesz mieć pewność, że Twój tort będzie super równy możesz przekładać blaty w formie w której się piekł biszkopt z zapiętym rantem.
- Zostaw 2-3 łyżki kremu na bok ciasta. Na sam koniec ozdabiaj bok i posyp całość obficie kakao, rozsypując je za pomocą małego sitka.
- Całość możesz ozdobić jeszcze niedbale pokrojonymi kilkoma kostkami gorzkiej czekolady. Przesiekaj je i posyp nimi tort.
- Tort schładzaj minimum 2 h przed podaniem w lodówce.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie FACEBOOK I INSTAGRAM