Wpisz i naciśnij Enter

Beza z owocami – Tort Pavlova

Uwielbiam torty bezowe, choć są słodkie tak że zjadam ich jedynie kawałek. Ale i tak robię od czasu do czasu pavlovą bo jest genialna i prosta. Do tej bezy musicie dodać nieco mąki ziemniaczanej oraz ostu balsamico, to dzięki tym dodatkom wychodzi idealna i leciutko ciągnąca.

Polecam Wam także przepisy:
– tort wiśniowy
tort z nutellą i truskawkami
tort bezowy z malinami
tort czekoladowy z owocami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

beza z owocami – pavlova

Przygotowanie: ok 4-5 h

Składniki:

– 5 białek z jajek w rozmiarze M lub 4 z rozmiaru L
– 250 g drobnego cukru do wypieków + 3 łyżki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżka octu balsamico lub octu winnego
– 200 g śmietany 36% do ubijania
– 250 g serka mascarpone
– owoce: najlepiej użyj kwaśnych owoców, u mnie maliny i borówki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 120 st C.
  2. Do misy miksera włóż białka. Ubij na sztywną pianę, a następnie do piany dodawaj po jednej łyżce cukru (250 g) całym czas ubijając. Musisz uzyskać sztywną pianę o święcącym odcieniu.
  3. Do ubitej piany z białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet a następnie zmiksuj do połączenia.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę białkową przełóż na blachę tworząc wysoki blat. Boki wyrównaj łopatką lub łyżką.
  5. Piecz przez 30 minut w 120 st C a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i piecz kolejne 3 h. Po upieczeni  wyjmij bezę i pozostaw do ostygnięcia.
  6. W czasie studzenia przygotuj krem. Ubij śmietanę z 4 łyżkami cukru. Jak śmietana będzie już sztywna dodaj serek mascaropone i już tylko przez chwilę miksuj do połączenia składników.
  7. Na paterze połóż bezę, na niej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli tak jak ja używasz malin, możesz rozgnieść połowę widelcem, polać rozgniecionymi malinami ciasto a następnie dodać kolejne na gorze. Do ciasta zużyjecie 250-350 g malin.

SMACZNEGO

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Beza z owocami - Pavlova z owocami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Do tej pory jakoś bardzo beza mi nie smakowała, ale ten przepis wygląda naprawdę dobrze:) Możesz być pewna że go wytestuję niedługo , mam nadzieję, że wyjdzie po mojej myśli.

  2. Bardzo ładnie się to prezentuje, uwielbiam bezy i u mnie w domu bardzo szybko zawsze schodzą 🙂 Myślę że na te weekend zrobię dla gości dam znać czy mi wyszło tak samo.