Tort czekoladowy z owocami leśnymi

Pomysł na ten tort podpatrzyłam u niezastąpionej Doroty www.mojewypieki.com, a podobny robiłam już kiedyś i wyszedł genialnie. I tym razem było podobnie, tort zniknął bardzo szybko. Dzięki dodaniu owoców tort nie jest taki słodki, a lekki i przyjemny w jedzeniu. Zrób go jednak dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, świeżo przełożony tort bardzo ciężko pokroić na ładne kawałki.

Polecam Wam także przepisy:
– tort wiśniowy
– tort bezowy z malinami
tort z nutellą i truskawkami
– tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

Przygotowanie: 2 h + chłodzenie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 ml oleju
  • 300 g brązowego cukru
  • 60 g kakao lub na pół kakao i kawa zbożowa typu Inka
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki frużelina:

  • 300 g owoców leśnych (możesz użyć mrożonych)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Składniki krem:

  • 250 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • owoce do ozdobienia tortu – świeże owoce takie jak truskawki, borówki, jeżyny, kiwi, dodatkowo możesz użyć listków mięty tuż przed podaniem.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Blaty tortu: do miski dodaj jaja, mleko, olej. Za pomocą trzepaczki wymieszaj całość aby roztrzepać jaja i połączyć z pozostałymi składnikami. Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wsyp do miski z mokrymi składnikami. Całość wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką. Formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź.
  2. W tym czasie przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie zagotowuj. Skrobię rozpuść w 1 łyżce wody i dodaj ją do ciepłych owoców wtedy, kiedy rozpuści się już cukier. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchenki. W gorącej wodzie ok 70% rozpuść żelatynę, wystarczy 2-3 łyżki wody. Dodaj żelatynę do gorących jeszcze owoców, wymieszaj i schłódź. Kiedy frużelina wstępnie ostygnie wstaw ją do lodówki aby odrobinę stężała.
  3. Do miski dodaj śmietanę, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut.
  4. Jeśli góra ciasta jest nierówna bo się nieco zapadła odkrój boki aby stworzyć w miarę równą powierzchnię. Przekrój ciasto na dwa blaty. Na paterze na której podasz tort połóż dolny blat, na nim rozsmaruj połowę kremu a następnie 1/3 frużeliny. Połóż drugi blat na dodatkach i powtórz czynności – krem i frużelina. Z porcji w przepisie powinno Ci zostać trochę frużeliny, możesz ją zjeść lub dodać jej więcej do ciasta 😉
  5. Górę tortu udekoruj świeżymi owocami, po czym wstaw ciasto do lodówki aby schłodzić całość.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tort czekoladowy z owocami leśnymi
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Beata

    Opublikowane 16/01/2019

    Odpowiedz

    Ile oleju, nie ma podane w składnikach. Pozdrawiam 😊

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 16/01/2019

      już dodałam, dziękuję za czujność

  • Kasia

    Opublikowane 18/01/2019

    Odpowiedz

    Na zdjęciach wygląda naprawdę interesująco! Na pewno ten przepis sprawdzę na jakąś uroczystość np urodziny córki w najbliższym czasie:) Na pewno będzie wszystkim smakował.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!