Bardzo lubię makarony z dodatkiem tuńczyka. Robiłam już bardzo różne wersje, zarówno z tuńczykiem z puszki jak i takim świeżym usmażonym lub grillowanym. Oba sposoby bardzo pasują do makaronu!
Tym razem danie, które jest bardzo proste w przygotowaniu, choć zajmuje odrobinę więcej czasu, bo jest wersją zapiekaną. Ale efekt wynagradza Wam czas! Na górze zapiekanki znajdziesz pokruszone krakersy – fajny patent na chrupiący top w bardzo różnych daniach w tym w zapiekankach.
Polecam Wam także inne przepisy:
makaron ze szpinakiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron z chorizo i szpinakiem
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron alfredo z kurczakiem
Makaron z kurkami
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron z szynką parmeńską
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI MAKARON:
– 250 g makaronu (u mnie cavatappi, ale możesz użyć np. fusilli lub jakiegoś rodzaju kolanek)
– 1 szklanka tartego sera cheddar
– 1 laska selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
– pół cebuli
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 200-250 g tuńczyka z puszki (mniej więcej 2 puszki, waga tuńczyka)
– 200 g śmietany 18%
–pół szklanki parmezanu + dodatkowy do posypania
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz
– 1 szklanka pokruszonych krakersów + 2 łyżki roztopionego masła
– pół szklanki posiekanej dymki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania odlej pół szklanki wody z gotującego się makaronu i zachowaj do sosu.
- W tym czasie posiekaj drobno cebulę oraz selera naciowego – w drobną kostkę.
- Na patelnię dodaj odrobinę oliwy i podsmaż cebulę oraz selera. Jak warzywa się zeszklą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż już dosłownie minutę.
- Teraz dodaj na patelnię śmietanę, tuńczyka, mrożony groszek, gorącą wodę z makaronu, parmezan. Wszystko wymieszaj i dopraw jeszcze solą oraz pieprzem.
- Po 2 minutach dodaj jeszcze ser cheddar i mieszaj, aż się rozpuści w sosie.
- Wtedy na patelnię dodaj ugotowany makaron (warto, aby patelnia była spora) i wymieszaj wszystko. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Makaron przełóż do naczynia do zapiekania.
- Rozpuść 2 łyżki masła i wymieszaj z pokruszonymi krakersami.
- Zapiekankę posyp 2-3 łyżkami parmezanu, a następnie połamanymi krakersami z masłem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną dymką i podawaj!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł