Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „KUCHNIA INDYJSKA”.
A dziś mam dla Was przepis z indyjskim smakiem ale w połączeniu z kuchnią europejską. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem często spotykana jest w Anglii i możecie znać ją pod nazwą Cottage pie. Ja zmieniłam ją nieco i uprościłam jej przygotowanie. Zamiast smażonego mięsa mielonego zaproponowałam Wam zrobienie pulpecików, będą atrakcyjniejsze 🙂 A do pierzynki ziemniaczanej możecie wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z poprzedniego obiadu.
Sos do mięsa możecie przygotować także w różnych wersjach smakowych. Ja dziś zdecydowałam się na sos Butter Chicken marki Patak’s. Sos o lekko pikanym smaku doskonale sprawdza się w kuchni indyjskiej, ale jest także idealny jako sos do pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania.
Zobacz też przepisy:
– indyjskie chlebki naan
ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
SKŁADNIKI:
– 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
– 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken
– pół szklanki mrożonego groszku
– sól i pieprz
– 2 łyżki oleju
– 4-6 ziemniaków
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
– 2-3 łyżki tartego sera mozzarella
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, a następnie lep w dłoniach małe pulpeciki i odkładaj je na deskę.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż pulpeciki przez około 8 minut do zrumienienia z każdej strony.
- Dodaj do pulpecików sos Patak’s Butter Chicken, zmniejsz płomień na kuchence i duś przez około 10 minut na niewielkim ogniu. 2 minuty przed końcem dodaj mrożony groszek.
- W czasie kiedy przygotowujesz pulpeciki ugotuj ziemniaki. Po ugotowaniu rozgnieć ziemniaki na puree dodając do nich masło i śmietanę, oraz jeśli zaistnieje potrzeba także sól.
- Do naczynia do zapiekania włóż przygotowane pulpeciki, a następnie przykryj je warstwą puree. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Zapiekaj przez 25-30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać zapiekankę odrobiną startego sera mozzarella. Podawaj ze świeżą kolendrą.
*Wpis powstał we współpracy z marką Patak's